Stäng
maj 9, 2017
Benjamin Ivansson, praktikant
Dåvarande försvarsminister Sten Tolgfors (M) fick avgå när det blev känt att Sverige hjälpte Saudiarabien planera bygget av en missilfabrik. Foto: TT/Tomas Oneborg

Nu kan högern aldrig mer backa i Saudifrågan

När det blev känt att den rödgröna, feministiska regeringen röstat in Saudiarabien till FN:s kvinnokommission blev kritiken hård. Med rätta. Man ska inte dalta med diktaturerna. 

Liberalernas partiledare Jan Björklund (L) kallade det en “fullständig kollaps”, Gulan Avci (L) tyckte det var “ett slag i ansiktet på Saudiarabiens kvinnor” och Jakob Forssmed (KD) ville att utrikesminister Margot Wallström (S) ”åtminstone” skulle “säga vad hon tycker”. 

Trots att kritiken i det här fallet osar av minnesförlust och tillgjord upprördhet är det väldigt skönt att vi nu vet var de borgerliga politikerna står i frågan. Väl? För dessa uttalanden kan inte tolkas som något annat än att deras hållning förändrats radikalt. Annat var det 2015, när utrikesminister Margot Wallström (S) faktiskt sa vad hon tyckte.

I stället för att stå bakom henne då lät man kritiken från den ekonomiska intressesfären – dit Svenskt Näringsliv, finansmannen Carl Bennet, familjen Wallenberg, PM Nilsson och övriga försvarare av pengautbyte med den saudiska medeltidsstaten hör – bli dominerande. Wallström beskrevs mest som en oskicklig diplomat som inte visste hur man för sig. Piskrapp, kvinnoterror och offentligt halshuggande till trots – sultanernas känslor hade blivit sårade och för det var det bara att be om ursäkt. Tänk på stämningen, vädjade till och med kungen själv.

Annat var det också när de borgerliga satt i regeringsställning. Då vägrade försvarsminister Karin Enström kalla Saudiarabien för diktatur (och Annie Lööf hade samma problem med Kina), med motiveringen att det inte fanns någon sådan indelning av länder på departementet. Som om det diskvalificerar en tänkande människa från att uttala ett ord.

Det är betryggande att veta att det blir annorlunda den här gången. Särskilt om Alliansen hamnar i regeringsställning igen. Då vet vi att vi har en högerregering som aldrig mer kommer att tveka i frågan om vad Saudiarabien är för något och inte heller kommer att väja för ett öppet krig med Svenskt Näringsliv. För det kommer de väl inte att göra? Vi kan väl lita på att det inte handlar om rent hyckleri?

Sök på Politism.se