Stäng
augusti 10, 2018
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Nu gör Kristersson som Kinberg Batra – hur högt blir priset?

”Det här året har präglats av otydlighet. Beskedet i januari om Sverigedemokraterna var ett exempel där det tolkades av väldigt många.”

Så sa Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson i en intervju i Svenska Dagbladet på nyårsafton 2017. Efter det, efter Anna Kinberg Batras avgång, och med Ulf Kristersson (M) som nyvald partiledare, menade hon att det blev ordning på torpet.

På sätt och vis hade hon rätt. När Kristersson tog över – och partiet gav intrycket av att de stängt den SD-dörr som Anna Kinberg Batra öppnade – blev det lugnare. Partiet växte med fyra, fem, procentenheter på kort tid. En hel del av de som lämnat M för C, på grund av Moderaternas SD-flirtande, återvände.

Tillväxten höll dock inte i sig så länge. Moderaterna är nu tillbaka på låga siffror, väger man samman alla större opinionsmätningar har de ett stöd på 19,2 procentenheter. Det är elva procentenheter sämre än när Fredrik Reinfeldt vann valet 2010. Det är också fyra procentenheter lägre än Moderaternas katastrofval 2014.

Kanske beror en del av M-krisen på att det blivit uppenbart att Moderaterna också i dag är ett extremt otydligt parti. Det har aldrig stått riktigt klart vad Ulf Kristersson (M) vill med SD eller var han drar gränsen. Hans besked har hela tiden varit medvetet vaga.

På torsdagen förändrades dock det där, i en intervju i Dagens Industri. Med precis en månad kvar till valet berättade gruppledaren Tobias Billström (M) att Moderaterna har en plan för att regera Sverige även om allianspartierna blir mindre än de rödgröna, och att det i den planen ingår att föra samtal med Sverigedemokraterna.

Att Billström berättar detta är bra, och det hedrar Moderaterna att de nu blir tydligare med hur de ser på SD-samarbetet. Politiskt är beskedet naturligtvis en katastrof. Ulf Kristersson säger öppet att han är beredd att göra sig beroende av ett rasistiskt parti, som dessutom sannolikt blir större än M i valet. En sådan konstellation kommer att ge Sverigedemokraterna ett stort realpolitiskt inflytande. Det är det perfekta läget för Jimmie Åkesson och ligger i linje med hans ambition att så småningom, kanske efter valet 2022, bli statsminister.

Frågan är nu hur väljarna reagerar. När Anna Kinberg Batra öppnade dörren för Sverigedemokraterna straffades hon hårt. Vad konsekvenserna blir för Ulf Kristersson vet vi först på valdagen.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se