Stäng
september 25, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Jimmie Åkesson och Louise Erixon anländer till Kungliga Operan för att avnjuta en trevlig föreställning. Foto: Pontus Lundahl / TT

Nu cashar näringslivet in på SD-myset

”För de privata välfärdsbolagen och dess ägare går den nya riksdagsmajoriteten i vinstfrågan också att översätta i kronor. Ju lägre risk desto högre värde på bolagen.” – DI, 24/9.

”Den nya riksdagsmajoriteten i vinstfrågan” är alltså den som uppstått efter att Sverigedemokraterna lockats att byta fot, i strid med sina väljares uppfattning. Den som vill låta riskkapitalbolagen och miljardärerna härja fritt i svensk välfärd, med svenska skattebetalares pengar, där avkastning går före sjuka, barns och pensionärers väl.

Många har reagerat starkt på de avslöjanden som gjort i Dagens Industri, om att Svenskt Näringsliv, Almega, Företagarna och andra näringslivsorganisationer – samt högerlobbyisterna på Kreabsammanträder och myspyser med Sverigedemokraterna.

Näringslivshöjdarna Marcus Storch och Leif Johansson har varit öppet kritiska. Det är inte heller fel att anta att Sverigedemokraternas väljare kommer att känna sig lurade. Partiet gick till val på en sak – men gör en helt annan när de fått komma in i direktörernas finrum.

Det brukar kallas hyckleri, tror jag. De har helt enkelt sålt ut sig till etablissemanget.

Nu kommer ett nytt avslöjande som visar hur det lönat sig för välfärdskapitalisterna att förföra SD-topparna. Det är vårdjätten Capio som helt enkelt väntat in SD:s förskjutning för att göra bästa möjliga affär. Så fort lobbyisterna var klara med Sverigedemokraterna, som tidigare velat begränsa eller stoppa vinsterna i välfärden men som alltså ändrat sig, genomförde Capio sin börsnotering. Då var de trygga i förvissningen att skattepengarna fortfarande kommer att rulla deras väg.

SD:s sjukvårdspolitiska talesperson bekräftar själv för DI att uppvaktningen började när regeringen och Vänsterpartiet kommit överens om en utredning för att stoppa vinsterna i välfärden: ”Vi fick så många förfrågningar att vi fick göra en kö.” Därefter träffade SD bland annat Capios lobbyister och styrelserepresentanter i ett antal möten.  SD medger också att de haft liknande möten med riskkapitalistägda Attendos lobbyister.

Det som skett – och som pågår precis nu – kommer antagligen få stort utrymme i framtidens politiska biografier och historieskrivningar.

De möten och uppgörelser som gjorde att SD hjälpte till att säkra miljardärernas och riskkapitalbolagens fria dragningsrätt på medborgarnas pengar är den överlägset största politiska påverkan partiet haft sedan det grundades.

Det är kanske den största politiska fråga de någonsin kommer att avgöra.

Sök på Politism.se