Stäng
december 2, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Oscar Sjöstedt är en av de SD-politiker som mest aktivt gjort SD till ett riskkapitalistnära parti i frågor om arbetsmarknad och välfärd. Foto: Janerik Henriksson/TT

Nu börjar till och med SD-politiker fatta vad ledningen ställt till med

Sverigedemokraterna har, efter möten med näringslivets lobbyister, förvandlats till ett parti som inte vill se några som helst begränsningar av riskkapitalisternas vinster på medborgarnas pengar i svensk välfärd. SD har också valt att, för att Moderaterna ska tycka om dem lite mer, säga nej till kraven på vettiga arbetsvillkor och rimliga löner vid offentlig upphandling.

Partiet är riksdagens mest toppstyrda. Partiledningen styr också pengar från lokalorganisationerna ute i landet direkt till toppolitikerna i riksdagen – vilket väckt ilska hos lokala SD-politiker under många år.

Nu börjar några av politikerna utanför riksdagen bli bekymrade över den kraftiga högersvängen i arbetsmarknads- och välfärdsfrågor. Aftonbladet avslöjar i dag att två distrikt i norr skrivit ett brev till hela riksdagsgruppen om att de gått för långt åt höger – och nu framstår som ett parti som inte värnar den svenska modellen:

”De skriver att de är rädda att partiet blivit för höger. De vädjade till riksdagsledamöterna och partiledningen att tänka om och lägga ned sina röster i stället för att rösta emot förslaget. De är oroliga för att det nu ser ut som att SD inte vill att svenska kollektivavtal ska gälla på svensk arbetsmarknad, säger en källa.
En uppgiftslämnare säger också att de båda ordföranden är oroliga för att onsdagens omröstning ska missgynna partiet:
– De är rädda för att regeringen, LO och media nu kan säga att vi bär skuld till att oseriösa företag även fortsättningsvis kan konkurrera ut seriösa via dåliga villkor och löner. Att vi helt enkelt inte står upp för den svenska modellen och i stället tycker att vårdslös frihandel är något bra, säger en SD-källa.”

Ja. Det där är helt enkelt en extremt träffande beskrivning av vad Sverigedemokraterna är 2016.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se