Stäng
februari 13, 2018
Eric Rosén, chefredaktör
Partisekreterare Richard Jomshof och partiledare Jimmie Åkesson talade på Sverigedemokraternas framtidskonferens i Riksdagens andrakammarsal om partiets framtida utveckling. Foto: Henrik Montgomery / TT

Nu börjar SD prata om ”återvandring”

När det offentliga samtalet förändras så öppnas nya möjligheter för de politiska partierna. Om till exempel friskolornas allvarliga problem får mycket uppmärksamhet blir det lättare för politiker eller opinionsbildare att peka på lösningar som innebär en stor förändring. Detta är varken bra eller dåligt i sig, utan berättar bara något om hur politik och politisk debatt fungerar.

Ett område där det dock finns en enorm fara är frågan om invandrare, flyktingar och migration. Främlingsfientliga framgångar, kombinerat med intensiv debatt och medierapportering, har fått andra partier på många ställen i Europa att förändra sin politik. Ett av de tydligaste exemplen är de danska Socialdemokraterna, som vi nyss skrivit om. Men även i Sverige har framför allt Moderaterna, men också Socialdemokraterna, efter den stora omsvängningen i flyktingpolitiken betonat en allt tuffare asylpolitik och hårdare tag i invandringsfrågor generellt.

Det offentliga samtalet har förändrats – och nya möjligheter har öppnats för Sverigedemokraterna. Det visar sig i Jimmie Åkessons (SD) inställning. Nu ser han plötsligt en chans att börja driva frågan om ”återvandring”, eller det som på vanligt rasistspråk kallas ”repatriering”. Detta framgår i en intervju med TT:

”Eftersom SD redan har en nollvision för asylmottagande är det svårt att skärpa den politiken, enligt Åkesson. Men det kan vara dags att driva på om återvandring, som Åkesson beskriver som nästa stora strid i migrationspolitiken.
– Vi ska tvinga fram de andra partierna på den banan, sade Åkesson och tillade att partiet har många förslag hur människor ska återvända till länder ‘där de bör bo’.”

Vad det innebär konkret är att människor som bor i Sverige, som etablerat sig i Sverige, och som har rätt att vara här ska förmås att lämna landet, eftersom de inte är svenska på riktigt, ungefär. Det är en syn på människor som ofta märks inom SD, där de som invandrat aldrig kan anses tillhöra Sverige, alldeles oavsett hur länge de bott här eller vad de gör. Det är ditt blod, eller SD:s definition av din etnicitet, som i slutändan avgör hur du ska betraktas. Det är en politik som bara kan motiveras av en rasistisk grundsyn på människor.

Det som fascinerar – och skrämmer – är att detta uttalande inte orsakar någon större reaktion i dagens politiska klimat. Hela det offentliga samtalet har förändrats så mycket på så kort tid att allt plötsligt är möjligt. Gränserna suddas ut. Detta kan vi inte skylla Sverigedemokraterna för, eftersom de är ett rasistiskt parti och alltid kommer att flytta fram sina positioner i frågan om de har möjlighet.

Det är alla vi andra, som gett dem den möjligheten, som bidragit till eller accepterat den rådande dagordningen, som måste rannsaka oss.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se