Stäng
augusti 26, 2013
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX

Nu börjar mardrömsåret

Visst är det roligt att Politism.se är live och allt. Men vi står i värsta fall inför ett rätt jobbigt år. Det är inte svårt att måla en mörk bild med ungefär ett år kvar till riksdagsvalet och bara nio månader kvar till EU-parlamentsvalet.

Både Moderaterna och Socialdemokraterna ser ut att söka en valrörelse som handlar så lite som möjligt om politik och ideologi. I stället vill de att vi ska rösta på den bäste chefen, typ. Eller den av finansministerkandidaterna som är bäst på att räkna. ”Ordning och reda” tycks vara politikens övergripande mål för såväl vänster som höger.

Samtidigt är Sverigedemokraterna urstarka i opinionen, ständigt långt över sitt valresultat från 2010 (5,7 procent). En del tyder på att just det läge som beskrivs ovan hjälpt dem att bli så stora.

Och när EU-parlamentsvalet är avgjort finns en överhängande risk att vi har ett resultat där rasisterna i SD får 15-20 procent av rösterna, eftersom valdeltagandet generellt är mycket lågt i de här valen.

2009 röstade bara 43 procent av EU:s röstberättigade i valet till Europaparlamentet. I Sverige var siffran 45,5 procent. Inte mycket pekar på att den kommer att skjuta i höjden 2014. Det ger de mer udda partierna möjlighet att mobilisera.

Tidigare har det manifesterats av Junilistan och Piratpartiet; chanslösa i traditionella val men succérörelser i EU-parlamentsval. Delvis också för att folk tycks mer benägna att ta ut svängarna med röstsedeln när det handlar om EU än riksdagen.

Front National, Jobbik, Frihetspartiet och Vlaams Belang är exempel på nationalister och rasister som tagit plats i EU-parlamentet. Att SD kommer att göra dem sällskap 2014 kan vi räkna utgå ifrån.

Ett succéval där kommer också sätta prägel på den efterföljande valrörelsen till riksdagen.

Debatten, som behöver något saftigare än Reinfeldts ”vi är ett regeringsalternativ” och Löfvens ”nu har vi sagt att vi vill ha ordning och reda” för att engagera, kan komma att kretsa nästan helt kring Sverigedemokraterna och huruvida de kan omsätta EU-parlamentsvalets succésiffror till fler riksdagsmandat.

Det riskerar att bli en mardrömsvalrörelse för den som vill prata politik, den som vill lyfta ideologiska frågor, om de allra största partierna vägra vara med.

 

Sök på Politism.se