Stäng
april 12, 2018
Zina Al-Dewany, redaktör
Alliansens vårdpolitik är vårdslös. Foto: Henrik Montgomery/TT

Nu blir högern hotfull och slarvig – medan vården blir sämre

Sjukvården är den viktigaste frågan inför valet. Det är inte konstigt.

Alla har en relation till sjukvården: akutvård, mödravård eller äldrevård. Att vara patient eller anhörig sätter en lätt i ett underläge, där det känns som att makten helt är i händerna på personalen. Men den riktiga makten över din sjukvård finns i politikers händer, och det börjar människor fatta.

För en del känns det säkert ändå som att det inte spelar någon roll vilken färg det politiska styret har. Alliansens Stockholm och Nya Karolinska blir bara ett exempel, om än det värsta i historien när det gäller vanskötsel, korruption och kostnader. Men det finns en sak till som gör att Stockholms läns landsting – som styrs av alliansen – sticker ut på ett riktigt sjukt sätt. Vårdvalet.

Vårdvalet betyder helt enkelt att man säljer ut offentlig verksamhet och låter vinst gå före patientbehov. Och i Stockholm har vi allra flest vårdval. 

Som jämförelse har Uppsala näst flest vårdval och sedan kommer  Skåne. De har 15 respektive 11. I Stockholm är de nu 37. I går, medan alla var upptagna med nyheten om att styrelsen för Nya Karolinska byts ut, var det relativt tyst om ett annat beslut: ”Vårdval Geriatrik”. Det handlar om vårdval för äldre, något som många experter varnar för. Samma politiker vill dessutom införa ”vårdval senior”. Men få tycker att det är lyckat att tvinga på ”valfrihet”  för multisjuka eller dementa äldre.

För det blir nämligen inte så mycket större valfrihet. I stället går kvalitén ned och kostnaderna går upp. I Stockholm finns den dyraste vården, utan att för den sakens skull vara den bästa. Och vårdvalet slukar miljarder, samtidigt som det gynnar relativt friska och rika personer. Det här är mardrömspolitik för alla, ja utom allianspartierna i landstinget och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Han tycker att vården i Stockholm är ett så bra exempel att hela landet borde följa efter. Det tycker även hans vänner hos Vårdföretagarna.

Alliansens plan verkar vara att skynda igenom beslut om vårdval innan valet i september. För när de väl har införts så hotar vårdföretagen med att stämma landstinget om de skulle få för sig att ta tillbaka beslutet. Vårdföretagarna är en arbetsgivarorganisation för privata vårdföretag. De känner sig hemma med den hotfulla tonen.

På en av Vårdföretagarnas hemsidor, ”Vi gör skillnad”, går de på opinonsbildare och politiker som är emot vårdvalet under parollen ”mytpolisens senaste förbrytare”. Och deras rubriker kan vara ”Varning, Nooshi Dadgostar (V). Tänk om kring opinionen”, eller ”Tålamodet med myterna är slut, Zina Al-Dewany!” som handlar om en av mina egna texter.

Uppenbarligen är vårdföretagen och alliansen själva livrädda för att förlora valet. Därav den hätska tonen och de snabba besluten om att sälja det som finns kvar av vården. Förhoppningsvis är deras rädsla helt legitim – om det betyder att vi slipper dem efter tolv år av utförsäljningar.

Sök på Politism.se