Stäng
december 16, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Leif Blom / TT

Nu avslöjas polisens nya romregister

Det blev tyvärr inga dramatiska konsekvenser efter DN:s stora avslöjande om romregistret för två år sedan. Visst, en ursäkt från rikspolischefen, men också nya chefsjobb till de ansvariga.

Det är inte så överraskande. Romer har alltid behandlats som andra klassens medborgare i Sverige.

Även om deras långa och hårda kamp för att betraktas som fullvärdiga medmänniskor gett åtskilligt resultat på flera områden är det fortfarande svårt att med trovärdighet säga att Sverige som samhälle bemöter romer på ett acceptabelt sätt.

Därför är det inte heller en chock när Sveriges Radios Ekot nu avslöjar att polisen upprättat vad som tycks vara ett helt nytt romregister. Debattören Hans Caldaras, alltid en viktig röst i romfrågor, säger till Ekot att registret har samma problem som det register som tidigare avslöjats:

”Det här är återigen en undersökning som grundar sig på etnicitet. Man vill gå ut och säga att man gör det av humanitära skäl. Men när man gör en sådan här registrering så luktar det precis som att man använder samma metod och har samma baktanke som Skånepolisen.”

Från polisens håll säger man att registret upprättats av ”omsorg” om människor som tigger och för att få bort människohandel. Men Linda Staaf, som är högsta chef för nationella underrättelsetjänsten där uppgifterna från hela landet samlats i ett centralt register, har samtidigt ingen aning om vad som registrerats.

Hon kan inte svara på om man fokuserar på etnicitet, hon vet inte om man har bilder på id-kort eller på personerna det handlar om. Ändå är hon säker på att polisen inte gjort fel.

Det är minst sagt modigt, eller väldigt oförsiktigt, givet Sveriges och den svenska polisens historia i relationen till romer och olämpliga eller olagliga register.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se