Stäng
juli 6, 2015
Nils Westling, medarbetare
Prins och klimataktivist. Foto: Timothy D. Easley / AP / TT

Nu är till och med Prince Charles mer klimatradikal än regeringen

Vi på Politism har under de senaste veckorna uppmärksammat hur fint och oväntat det är att påven gett sig in i klimatdebatten. Men också hur bisarrt det är att Sverige, som många ser som ett föregångsland i miljösammanhang, har en rödgrön regering för första gången och ändå utklassas av Vatikanstaten i klimatsammanhang (om du tvivlar, läs påvens twitter-rant här).

Och nu. Nu går brittiska kungahusets tronarvinge in och levererar en dos med vett i klimatpolitiken, på ett sätt som vi knappt hört från en miljöpartist sedan de lärde sig uttala ordet ”Rosenbad”.

Det är alltså Prince Charles som vid ett tal inför politiker och företagsledare tog upp klimatfrågan. Han sa bland annat (någorlunda fritt översatt) att:

  • Det behövs en ny typ av ekonomi;
  • Subventioner till fossila bränslen behöver tas bort;
  • Finanssektorn måste bli mer långsiktig, och fokusera mindre på kvartalsvinster;
  • En cirkulär ekonomi behöver utvecklas, som härmar naturens cykler istället för att vidmakthålla vårt ohållbara sätt att göra saker.

Utöver detta hyllade prinsen den så kallade divestment-rörelsen samt den kampanj som brittiska The Guardian har bedrivit under parollen ”keep it in the ground”.

Läs hela talet, eller se en video av det, här.

Om Prince Charles och påven kan säga såna här saker – då måste det väl rimligtvis vara fritt fram även för Åsa Romson och Gustav Fridolin att börja tänka lite större?

Sök på Politism.se