Stäng
november 8, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Bankerna har valt sida och ställer sig emot ursprungsbefolkning och klimat. Foto: Tom Stromme/AP/TT

Nordea gör sig till klimatets och ursprungsbefolkningens fiende

Amerikansk ursprungsbefolkning kämpar sida vid sida med klimataktivister på en rad platser i USA. Tillsammans säger de nej till oljepipelines och fracking – genom ockupationer, protester och direkt aktion.

Just nu står Sioux-stammen i centrum när de i mediernas strålkastarljus protesterar i North Dakota mot en pipeline som är tänkt att gå genom fyra delstater. En pipeline som riskerar att förstöra urfolkens dricksvatten och som befaras förorena de områden den korsar, ett dråpslag mot en av de fattigaste grupperna i USA.

140 demonstranter greps nyligen efter att polisen gått in med tårgas och gummikulor för att tränga tillbaka klimataktivisterna.

Oljebolagens hänsynslösa framfart har alltid kopplingar till den globala marknaden. I just detta fall lutar man sig inte minst mot svenska pengar.

Via fonder har svenska banker gått in med närmare en halv miljard i de bolag som projekterar oljeledningen. Nordea är värst och står för 360 miljoner kronor. De investerar alltså enorma summor i kampen mot klimatet och i kampen mot urfolkens rättigheter. Det är knappast första gången svenska banker i allmänhet och Nordea i synnerhet agerar på ett fullständigt oacceptabelt sätt. Men bristen på förvåning får inte göra att vi rycker på axlarna. Tvärtom är det bara skäl att bli ännu mer förbannad.

Vi ska aldrig glömma vilka val de gjort och vad de står för.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se