Stäng
mars 17, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Björn "Nalle" Wahlroos och Casper von Koskull. Foto: Adam Wrafter/TT

Nordea får gärna flytta – det vore skönt att slippa tramset

Vi har fått ett bankbråk på halsen.

Ett regelrätt ordkrig där Nordeas styrelseordförande Björn ”Nalle” Wahlroos och bankens vd Casper von Koskull rasar mot Sverige, regeringen och finansminister Magdalena Andersson (S).

Nordea, som gjorde 40 miljarder kronor i vinst förra året, erbjuder inte någon som helst ränta för vanligt folk som sparar sina pengar hos dem. De var dessutom djupt involverade i skumma affärer kring skattesmitarskandalen som Panama Papers avslöjade. Utöver detta har Nordea gång på gång räddats eller hjälpts av svenska regeringar och skattebetalare som gått in med enorma summor.

I det läget säger Casper von Koskull att ett förslag om höjda bankavgifter troligen skulle leda till att Nordea lämnar Sverige. Han understryker att han är ”dödsallvarlig” när han säger det. Bankavgifterna är till för att bland annat minska risken för att vanligt folks ekonomi drabbas hårt om bankerna tar för stora risker, spekulerar sönder sig och går omkull. Men von Koskulls vevande imponerade inte på Magdalena Andersson.

– Om de lägger huvudkontoret i ett annat land minskar risken för svenska skattebetalare den dagen det blir en krasch, har hon sagt till SvD. Hon understryker också att bankdirektörerna naturligtvis får gå ut och gnälla om de har lust:
– Luften är fri. Vi har yttrandefrihet och alla får uttrycka sig som de vill.

Dessa två raka sanningar har gjort styrelseordförande Björn ”Nalle” Wahlroos rasande. Han kallar det ”expropriering”, vilket får ses som direkt skrattretande. Dessutom har han mage att säga att banksektorn inte är ”en ko som man mjölkar ändlöst”. Stanna upp vid den där tankefiguren ett slag. Här har vi en rik bankdirektör som uppfattar att bankerna – vars agerande hotat mot svensk ekonomisk stabilitet gång på gång under de senaste decennierna – mjölkas ”ändlöst” av skattebetalarna.

Bankerna, som ökat sina vinster enormt när bolagsskatten sänkts. Som ger sparare sämre och sämre villkor, högre och högre avgifter. Som stänger bankkontor efter bankkontor och låter kunderna göra jobbet åt dem. Vars affärer, risktagande och vårdslöshet regelbundet skakar om hela samhällen. Som hjälper rika svenskar att inte göra rätt för sig.

Det är dessa som Wahlroos och von Koskull nu försöker lyfta fram som utsatta och ansatta välgörare. Det är så otroligt dumt att man faktiskt hoppas att de flyttar verksamheten. Vad tusan ska vi med dem till här? I tomrummet efter ett utflyttat Nordea finns alla möjligheter att bygga bättre institutioner med mer förmånliga villkor för vanligt folk och med en sundare syn på ekonomi, risktagande och finanskapital.

Hej då, arrivederci, auf wiedersehen, farvel. Jag är, precis som von Koskull, dödsallvarlig.

Sök på Politism.se