Stäng
september 7, 2017
Zina Al-Dewany, redaktör
Björn Wahlroos är styrelseordförande för Nordea. Foto: Foto: Adam Wrafter / SvD / TT

Nordea är som Robin Hood – fast tvärtom

Björn Wahlroos är Nordeas styrelseordförande och har länge hjälpt de rikaste att smita från skatten. Det gjordes till exempel genom att hjälpa Sveriges mest förmögna att flytta pengarna till Panama genom en advokatbyrå (ni minns väl Panamaskandalen?). Samtidigt har just våra skattepengar gått in och räddat Nordea under inte bara en, utan flera finanskriser. Men det är inte som att det går dåligt för banken.

Förra året låg Nordeas vinst på 41 miljarder kronor. Det är en större vinst än vad SEB, Handelsbanken och Swedbank gjorde. Trots det menar Björn Wahlroos att statens avgifter för banken är ”omöjlig för oss att leva med” och att Nordea skulle vara som en ansatt ko som staten ”mjölkar ändlöst”.

Nu är inte Nordea någon ko, men hade banken varit det så hade det snarare varit en fet ko som inte vill bli mjölkad alls, men som lever på näring från skattebetalare. Därför är det självklart att staten ställer lite krav. Vid nästa finanskris är det ändå vi som går in och räddar banken, igen. Men den feta kon vill inte betala sin del, och flyttar nu till Finland. Det lär de förlora stort på, för många svenskar flyttar nu från Nordea.

Både facken har larmat om att de tänker flytta sina pengar från storbanken, och Skiftet har dragit igång en kampanj för att vi ska byta bank. Till Nordea har vi bara en sak att säga: hej då.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se