Stäng
september 23, 2015
Eric Rosén, chefredaktör

Nollrasism är bara ett varumärke

Artisten Dani M har flera gånger blandat ihop kritik mot Israel och kritik mot makteliten med kritik mot judar. Ett skolboksexempel på hur antisemitiska konspirationsteorier ofta låter – lätta att känna igen från ”alternativmedia” över hela världen.

Dani M har förvisso bett om ursäkt och försökt förklara vad han menar men sammanblandningen, där ”judar” tillskrivs vissa egenskaper eller en gemensam agenda (på precis samma sätt som ofta sker med ”muslimer”) har återkommit ändå. Problemet beskrevs tydligt av Daniel SwedinAftonbladet Ledare i början på september.

När TV4 nu återigen drar igång ”Lyckliga gatan”, ett av TV4:s starkaste program, som vi hyllade stort förra året, har kritik mot kanalen aktualiserats i och med Dani M:s medverkan. Kanalen pratar om nollrasism, men tycks inte själv bottna i den värderingen, vilket vi skrivit åtskilligt om när det rörde en TV4-anlitad youtubestjärna som spred rasism – och Adam Tenstas protest mot detta.

I fallet med Dani M agerar de lika otydligt. De bedyrar att de har finfina värderingar, men säger själva att de inte kan förhålla sig till de värderingarna när det gäller de medverkande i de program de gör. I stället för att diskutera frågan rakt blir det luddigt och vagt. Det vore ärligare om de bara sa som det var. Att ”nollrasism” är ett begrepp som är trevligt att ha med i presentationer och på konferenser, men som inte förpliktigar till något i verkligheten.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se