Stäng
blog-header
oktober 11, 2017
Elisabeth Lindberg, redaktör
Här presenteras årets nobelpristagare i ekonomi. Foto: Henrik Montgomery/TT

Nobelpriset i ekonomi: Varken människa eller marknad är rationell

Ekonomipriset eller Sveriges Riksbanks pris till Alfreds Nobels minne delas ut även i år. Årets pristagare heter Richard H. Thaler och forskar på så kallad beteendeekonomi. Förutom att priset som vanligt går till en manlig, amerikansk ekonom visar valet på att trenden fortsätter med att belöna ekonomisk forskning som tittar förbi de vanliga antagandena om fria marknader och rationella aktörer. Det är mycket hoppfullt för framtidens syn på människan och ekonomin.

Richard H. Thaler har forskat på så olika saker som varför vi så sällan håller nyårslöften till varför vi värderar saker vi själva äger högre än saker vi inte äger. Det visar sig att vi har svårt att förutse hur vårt kortsiktiga handlande påverkar oss långsiktigt. Även när det gäller vad något är värt nu i förhållande till vad det kan vara värt imorgon. Vill man vara elak kan man säga att Thaler visar vad historiker vetat sedan länge – vi har egentligen ingen aning om vad som händer imorgon. Vi kan bara veta vad som redan hänt.

Hur kan det här vara nytt när det egentligen låter som sunt förnuft? Jo, det nya är att även nationalekonomer långsamt börjar göra sig av med antagandet om att människor alltid handlar rationellt. Det antagandet har gett upphov till att synen på att marknader kan vara helt avreglerade eftersom våra rationella handlingar får dem att självreglera sig.

Men den osynliga handen, som marknadsmekanismen ibland kallas, är osynlig just för att den inte finns. Att fadern till nationalekonomin Adam Smith själv nämnde den osynliga handen hela en gång i sitt mastodontverk Wealth of Nations säger något om hur viktig han tyckte den var.

Förra årets pristagare (som jag skrev om här) fick priset för sin forskning om kontrakt och svårigheten att skriva in exakt allt du vill ha utfört i ett kontrakt. Det satte fingret på svårigheten att till exempel reglera välfärden. Hur ska du kunna få kvalitet i vården och samtidigt låta bli att detaljstyra personalen? Rationellt sett skriver du ner allt i ett kontrakt. Men verkligheten är som så ofta mer komplicerad än så.

Våra känslor, tankar och handlingar gör oss till människor. Det är inte så konstigt att de påverkar hur vi agerar ekonomiskt. Snarare kan man tycka att antagandet att de inte spelar roll är konstigt. Och eftersom de spelar roll behöver vi också göra utrymme för att allt inte alltid blir som vi tänkt oss. Marknadsekonomier behöver krockkuddar och skyddsnät, hängslen och livrem. Tur att priskommittén också insett att människor är just människor.

Om bloggen

50 nyanser av pengar är en blogg om ekonomi och politik. Skriver gör Elisabeth Lindberg.  

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se