Stäng
april 1, 2014
Eric Rosén, chefredaktör
Big lights will inspire you. Foto: Mike Groll/AP/TT

Nixpix, man får inte kränka lesbiska på jobbet

Svenskar älskar New York, enligt alla svenskar som älskar New York. Jag har själv aldrig varit där. Men jo, nog har man börjat gilla staden mer och mer den senaste tiden.

Vi hade nye borgmästaren Bill de Blasio som välkomnade alla papperslösa i staden och konstaterade att ”New York City är ert hem också, och vi kommer inte att tvinga några av våra invånare att leva sina liv i skuggan”, vilket följdes av politiska beslut för att göra det lättare för papperslösa att kunna hyra bostäder, skaffa bankkonton och ta del av grundläggande offentlig service.

Vi hade de mycket kraftiga protesterna mot en HBTQ-fobisk St Patrick’s Day-parad, där även ölmärken som Guinness vägrad delta eftersom de, klokt nog, inte vill associeras med homofobi. En insikt de kanske (sannolikt) inte hade haft utan en stark och närvarande HBTQ-rörelse i New York.

Vi har nu också en lesbisk kock som får rätt sedan hon stämt sin arbetsgivare för att denne sagt att hon ska ”skaffa en man och föda barn” och att homosexuella kommer att ”hamna i helvetet”. NIXPIX, så gör man inte, konstaterade domstolen. Arbetsgivaren får nu betala 1,6 miljoner dollar i skadestånd. Detta är inte så mycket en seger för kvinnan som det är en förskjutning av gränsen för hur man kan uttrycka sig om HBTQ-personer på arbetsplatsen. Utrymmet för kränkningar krymper. Det är bra.

Så varför denna New York-vurm? Ingen annan anledning än att det hade känts bra om fler städer (hej Stockholm!) bytte fot och påbörjade en utveckling i mer progressiv riktning.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se