Stäng
maj 15, 2018
Eric Rosén, chefredaktör
Palestinska sjukvårdare evakuerar en skadad man under måndagens protester i Gaza. Foto: Adel Hana/AP/TT

Netanyahus våldsamma sekterism omöjliggör en fredsprocess

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu styr efter bästa förmåga Israel mot en allt mer militant sekterism. Lagstiftning reglerar att icke-judar förbjuds från att köpa och äga statlig mark, och olika rättssystem gäller för israeliska bosättare och palestinier. Skillnaden mellan olika människors rättigheter gör att Israel i dag bäst beskrivs som en apartheidstat.

Benjamin Netanyahu har i handling visat att intresset för en seriös fredsprocess är obefintligt – om inte palestinierna lägger sig platt och permanent accepterar underordningen. Återkommande beslut om nya bosättningar på ockuperad palestinsk mark gör hela tiden en tvåstatslösning allt mer osannolik, leder till en eskalering av våldet och stärker militanta och sekteristiska krafter på den palestinska sidan.

Mitt i denna numera permanenta kris för alla som tror på och drömmer om en tvåstatslösning fattade USA:s president Donald Trump beslutet att flytta den amerikanska ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem. En symbolhandling, som inte gör någon egentlig skillnad för den amerikanska närvaron i Israel som sådan, men som i konflikten mellan Israel och Palestina spelar en oerhört stor roll. Netanyahu och andra extremistiska israeliska politiker jublade över ambassadflytten – medan alla seriösa bedömare omedelbart varnade för konsekvenserna. Journalisten Jonathan Freedland jämförde Trumps beslut med  ”mordbrand som diplomatisk strategi”.

Därför kan ingen säga att det massmord vi såg på måndagen var en överraskning. Minst 58 palestinier dödades när Israel mötte protesterna i Gaza med skarp ammunition och tårgas. Bland de döda finns bland annat en åttamånaders bebis och en tolvårig pojke. Över 2 800 har skadats, många av dem svårt. Bland dem både vuxna och barn. Dessutom har minst två journalister på plats för att rapportera om protesterna skjutits av de israeliska säkerhetsstyrkorna.

Bilderna som kablas ut i medierna är fruktansvärda att ta del av. De kontrasterande bilderna, där Trumps delegation i Israel myser vid ambassadinvigningen, och uttalanden från både Trump och Netanyahu om vilken fantastisk dag och oerhörd succé den 14 maj blev är direkt osmakliga.

På måndagskvällen kom beskedet att USA hade lagt sitt veto i FN och därmed stoppar en oberoende utredning av måndagens massmord.

Det är för ögonblicket svårt att se på Palestina och Israel med något som helst hopp. I dag, tisdag, är det palestiniernas minnesdag för flyktingkatastrofen 1948, som följde på Israels självständighetsförklaring. Nya protester och demonstrationer väntas vid sidan om begravningarna i Gaza.

De flesta bedömare tror på mer våld och fler mördade palestinier under tisdagen. Ingen tror på ett slut på ockupationen. Ingen tror ens på en pånyttfödd fredsprocess, i alla fall inte så länge Benjamin Netanyahu är Israels premiärminister.

Sök på Politism.se