Stäng
april 10, 2015
Eric Rosén, chefredaktör

Nej, problemet med Edit är inte det ni tror

När SVT i veckan lanserade sin nya satsning Edit.se kom kritiken snabbt, och från alla håll.

Dels en del knaserier från högerhåll (både normalhögern och ”pk-media-konspirations-högern”). I Göteborgs-Postens ledarblogg formulerades till exempel är slarvig och väldigt svag kritik mot projektet. En hel del av kritiken handlade också om att sajten upplevdes som, well, lite väl lik Nöjesguiden och Politism. Lisa Bjurwald och Margret Atladottir diskuterade också satsningen på Edit.se i #abpodd i går.

I morse var GP:s ledarskribent Naomi Abramowicz och SVT:s Clara Mannheimer med i P1 Morgon och diskuterade om sajten är för vänstervriden eller inte. Högerskribenten Abramowicz passade bland annat på att citera en tweet jag skrev, när hon ville föra i bevis att hela SVT nu blivit en tokig vänsterorganisation.

Det jag skrev var alltså: ”Apropå Edit.se:s eventuella likheter med Politism tycker jag det bara är bra om det kommer fler vänstersajter med radikala röster i Sverige.”

Men när jag citeras så i P1 finns anledning att protestera lite över hur bokstavligt hon (och några till) läser min tweet. Jag är alltså inte i första hand orolig för eller entusiastisk över att SVT ska förvandlas till tidningen Proletären. Tvärtom är det som oroar mig att det opinionsjournalistiska anslaget Edit.se har ska kombineras med public services opartiskhets- och neutralitetstankar. Då finns risken att radikala röster i Sverige i stället slätas ut och avpolitiseras.

En uppfattning som stärks när jag läser SVT:s interntidning ”Vi på TV” där Mannheimer säger att den opinionsjournalistik som finns på Edit.se har en helt annan agenda än den politiska:

”– Jag tycker att många av de texter som hittills publicerats handlar om identitet – vilket är högst relevant. Vem är jag? Hur blir jag sedd? Det kan jag inte se som vänsterfrågor. Det handlar om grundläggande mänskliga rättigheter och det tror jag både vänster och höger kan skriva under på, säger Clara Mannheimer.”

Då har vi alltså en sajt som tar in det nya unga exploderande engagemang i politiska frågor samt några av de mest intressanta nya politiska rösterna för att sedan ta ifrån engagemanget sin politiska laddning. Det handlar plötsligt bara om identitet och att gilla internet, inte om att åstadkomma förändring, mobilisera eller att aktivera de som är politiskt standby, utan om att ställa frågan ”vem är jag?”.

I P1 understryker Clara Mannheimer att det ”inte är intressant” att prata vänster och höger utan att det viktiga är identitetsfrågor, och att det handlar om frågor ”alla politiska partier kan skriva under på”.
– Det finns inga svar, det är ju berättelser, säger Clara Mannheimer i P1.

Det är inte politik, det är bara berättelser om individer, det finns ingen konflikt och alla är överens om att det ska bli bättre. Detta sammanfattar fullt ut det som oroar mig med Edit.se.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se