Stäng
maj 26, 2016
Politism, redaktion
Separatista svarar på Ann Heberleins debattartikel i Expressen. Foto: Claudio Bresciani/TT

Nej Heberlein! Vi har inte tagit någon luft från dig. Du ströp dig själv.

Du ströp dig själv när du uttryckte tydligt rasistiska åsikter om händelserna i Köln. Dina påståenden om att omfattningen av muslimsk terror i Europa är 197 gånger större än den egentligen är motbevisades direkt. Din uppfattning om att mäns våld mot kvinnor inte handlar om just ”manlighet” utan ligger i kultur. Varifrån kom dina ”fakta”?

Det är positivt att skribenter med trångsynta åsikter om flyktingar och invandrare inte anses vara eftertraktade till Sveriges största kultursidor. Att du anses vara mindre relevant ser vi som ett led i en positiv utveckling.

Men att du anser att det är vi, unga tjejer och ickebinära som rasifieras, som tagit jobben från dig, är inte bara provocerande, verklighetsfrånvänt och pinsamt. Det är även att fara med osanning.

Tittar du dig omkring på kulturredaktionerna så möts du av en bländande vithet. Mediehusen har dock för vana att ta in personer som rasifieras för att skriva kortare texter på debattsidan och ges ibland tillfälle att recensera någon film eller bok. Detta ofta då beröringspunkterna ligger i att vara icke-man eller icke-vit. Då passar det att ta in en person som rasifieras och betala per ord. Aldrig i en trygg anställning.

Tittar du vidare på nyhetsredaktioner och sportsidor, eller var som helst inom de svenska mediehusen så fortsätter vithetshavet bortom horisonten. Det kan vem som helst se, som har tillgångar till dessa rum.

Så att Heberlein, eller vilken annan vit medelålders kulturskribent som helst, skulle känna sig så hotad och strypt av oss kvinnor och icke-binära som rasifieras är rent ut sagt löjligt med tanke på vilken dålig representation det finns av oss generellt. Detta skriver vi med statistiken helt på vår sida.

Statistiken visar nämligen att personer med annan hudfärg än vit är underrepresenterade. Lika så personer med arbetasklassbakgrund är underrepresenterade i mediabranschen.

En kan också undra exakt vilka Heberlein syftar till då hon skriver ”Ung rasifierad brud från förorten”. I Heberleins värld tycks detta vara en homogen grupp, som med en gemensam röst, skriver meningslösa texter utifrån ”jaget”. Parametrar som klasstillhörighet, könsidentitet och socioekonomiska likheter och olikheter jämnas med marken. Heberlein kör rakt över denna påstådda grupp med dessa grova förenklingar.Det är en direkt följd utav den strukturella vithetsnormen i det offentliga rummet. Vi får inte berätta våra egna berättelser, vi får inte komma med våra perspektiv och tycka till. Då blir det lätt att se oss som en homogen grupp, men det är vi inte.

Att påstå att vi, dom få gångerna vi får tillfälle att skriva, enbart utgår från ”jaget” är ett slag i magen. Att det skulle vara något negativt att kvinnor och ickebinära som rasifieras tillåts vara subjekt och skriva om sig själva istället för att alltid bli skrivna om. Våra kroppar är politiska. Att vi är systematiskt utelåsta från maktutrymmen är politiskt. Våra ”jag” exemplifierar ett rådande demokratiproblem som är vithetsnormen inom journalistiken. Att det skulle vara mindre intellektuellt att utgå från detta ”jag” istället för böcker är ett förminskande.
Detta också skrivet i en text där den kränkta författaren använder ordet ”jag” så mycket som 15 gånger. Det säger också en del.

Så nej, Heberlein, du är inte modig för att du vågar uttrycka rasistiska åsikter i svenska medier. Och nej, Heberlein, vi har inte tagit luften från dig. Du ströp dig själv.

Kimiya Faghih
Juliet Atto
Amie Bramme Sey
Nazli Moloudi
Nabila Abdul Fattah
Arezo Lotef-Ali
Pinar Dal
Nilo Rahimi
Melanie Luckey
Shama N. Vafaipour
Brenda El Rayes
Begonia Randhav
Hajan Jabar
Trifa Kellz Khaled
Kadijah Amer
Denise Beniwa Johnson
Sara Sabzwari
Ashna Rasoal
Gabriella Desirée Moussa Espinola
Suad Sheikhnur
Meysereh Dinarsson
Samira Zoriyat Khah
Sewit Liya Zerom
Susanne Lam
Cecilia Ferrer Maldonado
Daniela Costa-Hofverberg
Felicja Broel-Plater
Hedvig Martina
Aida Wondimu
Fanna Ndow Norrby
Shilana Sulhav
Ayan Abdullahi
Jasmine Leia Dzagojeva
Andina Baca
Helena Sandahl
Sara Darir
Talia Gallegos Fadda
Lizzy Carcas Regnaud Madera
Amina A. Hussein
Lutfiye Can Yasar
Hanna Tenenbaum
Claudia Riviera Carcamo
Jbela Melaku
Sahar Tarakemeh
Yaya Foon
Anisa Omar
Jaqueline Shabo
Oumaima Lamloumi
Gladys Ndungu Hellgren
Nichol Olguin
Gülsen Uz
Hiba Ahmad
Sara Davin Omar
Mariame Niang Ndiaye
Nora Fazel
Emma Dominguez
Maryam Dinarsson
Vian Zanganeh
Viktoria Nguema

Separatista – det separatistiska forumet för kvinnor och icke-binära som rasifieras

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se