Stäng
april 3, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Nazisternas hot stänger ner judiska föreningen i Umeå

Gång efter annan gör sig den organiserade nazismen påmind i Sverige. Åtskilliga artiklar har skrivits om behovet av att ta den våldsamma högerextremismen på större allvar.

Expos återkommande rapporter visar hur antalet nazistiska aktiviteter blir fler för varje år. Vi har sett hur de ”spärrar av” nyhetsredaktioner, stör föreläsningar av förintelseöverlevare och hur de gång på gång tar till våld.

Tidigare i år har en känd nazist knutits till ett bombattentat mot en flyktingförläggning i Göteborg, och vid en husrannsakan hemma hos en av de misstänkta attentatsmännen hittade Säpo ett ”sprängmedelsförråd”.

På söndagen kom nyheten om nya konsekvenser av nazisternas frammarsch när judiska föreningen i Umeå meddelar att de säger upp sin lokal och stänger ned sin verksamhet efter hot från nazister. Det handlar bland annat om nazistsymboler och klistermärken som satts upp på föreningens lokaler, kompletterat av texten ”Vi vet var ni bor”.
– Jag har även blivit besökt i mitt hem och vi får hela tiden ta emot hotfulla mejl. Senast i helgen hade vi en incident som nu är polisanmäld. Jag känner mig väldigt ledsen, säger Carinne Sjöberg, talesperson för judiska föreningen i Umeå, till SVT.

Att detta skett är naturligtvis fullkomligt vidrigt och oacceptabelt. Den högerextrema mobiliseringen och de nazistiska våldsdåden och hoten måste bemötas med större intresse från både svensk polis och från svenska politiker.

Vi ska aldrig någonsin lära oss att leva med en ordning där nazister mobiliserar, blir fler och fler och faktiskt lyckas diktera villkoren för andra människor. Aldrig.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se