Stäng
november 1, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Nazister visar upp sig i Visby för att skrämma upp en demonstration mot rasism och sexism i oktober i år. Foto: Tommy Söderlund/TT

Nazisterna växer inför öppen ridå

Vi minns hur Fidel Ogu knivhöggs och nästan avled. Vi minns hur Showan Shattak nästan dödades av nazister. Vi minns hur nazisterna gick till attack mot en fredlig demonstration i Kärrtorp. Vi minns hur nazistiska Svenskarnas parti tågade i Jönköping den 1 maj. Vi minns också att det var rekordmånga nazistiska aktiviteter under valåret.

Nazismen i Sverige är just nu så stark, och känner sådan medvind, att det inte går att bara låtsas som att den inte finns och inte är ett hot. Tidningarna VK och Norran har gjort en gemensam granskning och beskriver att nazisterna blir allt mer aktiva i de norra delarna av Sverige. 2016 beskrivs som ett ”rekordår” för nazisterna. Även SVT rapporterar nu om granskningen och utvecklingen:

”Tidningarna har kartlagt det så kallade Näste 6 som är nordiska motståndsrörelsens avdelning i norr och som styrs från Skellefteå. Granskningen visar att utvecklingen i norr är ‘närmast explosionsartad’. Det handlar till stor del om propagandaspridning men även om föreläsningar och utbildning i självförsvar.”

Vad vi måste förstå är att det här inte handlar om några förvirrade unga som hamnar snett under några år utan att det handlar om etablerandet av en farlig organisation med allt större utbredning. En organisering vars själva livsluft är våld och drömmen om våld. Ett slags terrorsekt som växer sig starkare inför öppen ridå. Tar vi inte detta på allvar nu kommer priset vi får betala bli högt längre fram.

Läs granskningen här.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se