Stäng
juni 25, 2018
Zina Al-Dewany, redaktör
Unga kvinnor är mest utsatta för hat på nätet. Foto: Brun, Thomas, NTB scanpix, TT

Näthatet har satt munkavle på ungdomar

Majoriteten av de som utsätts för hat på nätet är unga, framför allt kvinnor. Uttrycker man dessutom sin politiska åsikt är utsattheten ännu större, och det blir värre i valtider. Det slår en ny rapport från Internetstiftelsen fast.

Emelie Pettersson är 22 år och har fått både våldtäktshot, skärmdumpar av hennes hemadress och kommentarer som ”jävla fitta” i sin inkorg, bara för att hon deltar i debatten.
– Jag känner att jag måste göra min röst hörd och säga emot när folk skriver saker som inte stämmer eller är elaka mot andra. Men vissa går på riktigt hårt tillbaka, jag tror att de vill skrämma upp en.

Hennes erfarenhet är att gubbarna är värst:
– Jag vill inte säga att medelålders gubbar är en förlorad generation, men det känns lite så när man läser vissa kommentarer. Oavsett hur mycket man försöker argumentera så får man bara ”lilla gumman, du vet ingenting” tillbaka.

En av fyra har avstått från att uttrycka sin politiska åsikt på internet för att undvika hård kritik, hat och hot under det senaste året, enligt Internetstiftelsen.

Att ta till sig av politik på nätet är vanligt, så även att uttrycka en politisk åsikt. Men de unga som använder internet, som egentligen ska göra det enklare att ta del av samtalet och engagera sig, får betala ett högt pris. Det håller ungdomsförbunden om – både från både höger och vänster.
– Hatet är särskilt hårt mot unga människor, framförallt unga kvinnor och de medlemmar som har utländsk bakgrund, säger Magnus Ek, ordförande för Centerpartiets ungdomsförbund.

Luisa Moncada Escobar, förbundssekreterare för Ung Vänster, beskriver samma sak:
– Så fort det är en tjej med i inlägget blir det fler kommentarer om hat, utseende och fördömande ”ung och dum”-kommentarer. Vi har flera medlemmar som sagt att de blivit hotade, inte i själva kommentarfältet utan att folk skriver till dem i privata direktmeddelanden.

Det är läskig statistik att läsa. Att unga drar sig för att uttrycka sina åsikter, eller att de möts av en hatstorm när de väljer att göra det. Särskilt i valtider när ungas engagemang är helt avgörande. Inte bara för valet i höst, utan för demokratins överlevnad.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se