Stäng
januari 22, 2018
Eric Rosén, chefredaktör
Alla pengar ska till samma lilla klick? Foto: Hillery Smith Garrison/AP/TT

Nästan all förmögenhetstillväxt hamnar hos den superrika eliten

I dag presenterades Oxfam-rapporten ”Reward work, not wealth” och det finns anledning att fråga sig varför inte alla pratar om den.

Rapporten visar nämligen hur 82 procent av förmögenhetstillväxten 2017 gick till den allra rikaste procenten i vår värld. Mer än 8 av 10 kronor i växande förmögenheter gick alltså till den rikaste hundradelen.

Det är en sanslös siffra och den borde naturligtvis föranleda en stor och bred debatt om ett system som inte fungerar. Mer och mer och mer – i evighet tycks det – av välståndet sipprar uppåt, till färre och färre personer.

Samtidigt som människor svälter och lever under fruktansvärda förhållanden roffar en liten elit åt sig en större och större del av kakan. De rikaste hade kunnat fortsätta vara snuskigt rika samtidigt som vi gjorde världen drägligare för många fler:

”Oxfams rapport visar att de 762 miljarder dollar som världens miljardärers förmögenheter ökade med mellan mars 2016 och mars 2017 (då Forbes miljardärslista publiceras) hade kunnat utrota den extrema fattigdomen sju gånger om.”

Våra politiska system – i Sverige och i resten av världen – beskattar förmögenheter och kapital i allt mindre utsträckning samtidigt som den extrema ojämlikheten fortsätter att orsaka lidande, konflikter och krig. Helt i onödan.

Den enda anledningen till varför det fortsätter är för att politiken i många fall tycks ha gett upp, de verkar inte längre tro att det går att göra något åt – de har accepterat ordningen.

Så behöver det inte vara. Så borde det inte vara.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se