Stäng
november 13, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Svenskt Näringslivs Carola Lemne. Foto: Claudio Bresciani / TT

Nästa stora grej – du får betala företagens löner

Det är ingen toppnyhet i de stora medierna, men striden pågår.

På ekonomisidorna, i fackens tidningar och i näringslivspressen. Även vi har under lång tid skrivit många texter om hur borgerliga partier och företagens lobbyorganisationer försöker presentera lägre löner som en lösning på alla problem.

För invandrare och för unga, för långtidsarbetslösa. Tidigare även för kvinnor (nu är alla på pappret överens om att kvinnor nog bör ha rätt till lika lön, men att komma ikapp när lönerna satts lägre tycks närmast omöjligt).

I går publicerade DN Ekonomi en artikel om England – där det haglar av enkla jobb. Den som varit där vet att man på en hel del ställen kan få sina matkassar packade av fattiga anställda på en hel del matbutiker, det är ungefär det Svenskt Näringsliv ser framför sig när de pratar om ”vardagsjobb”.

I texten möter vi personer som sliter som djur för usel lön och ändå har svårt att klara dagen. Men vi möter också den politiska lösning som måste till när låglönejobben blir verklighet: Det offentliga tvingas gå in och betala för att människor ska överleva trots att de jobbar långt mer än heltid. Och den delen av diskussionen saknas i Sverige.

För även här kommer det handla om att företagen som anställer till låga löner, en ersättning som inte räcker för ett värdigt liv, kommer att öka sina vinster (det kan du ge dig fan på) samtidigt som Sveriges skattebetalare får bära en hel del kostnader för människor som jobbar heltid. Detta är en central del av ropen på låglönejobb: Det är helt enkelt ett förtäckt krav på staten ska ta över en hel del av lönekostnaderna.

Det gör att företagens vinster ökar med hjälp av vanligt folks skattepengar. Det är helt enkelt nästa stora grej efter att de använt välfärden för att föra över enorma summor från dina skatteinbetalningar till riskkapitalisternas skatteparadis.

Sök på Politism.se