Stäng
juni 12, 2015
Nils Westling, medarbetare
Ingen har mer anledning att vara nöjd än Jimmie Åkesson över näringslivstopparnas utspel. Foto: Henrik Montgomery / TT

Näringslivstoppar uppmanar till SD-samarbete

Det är en konst att skriva om ett visst ämne och få läsaren att tro att texten handlar om något annat. Tre som inte alls behärskar denna konst är centerpartisten Staffan Hanna, samt de två tidigare näringslivstopparna Lars V. Kylberg och Sören Gyll som idag har skrivit en 5000 tecken lång text om Sverigedemokraterna.

Nästan helt utan att nämna Sverigedemokraterna.

Deras tes är att svensk näringspolitik är så dålig just nu att det krävs regeringsombildning eller nyval för att rädda landet. Det är ganska uppenbart att ett nyval inte skulle förändra mycket. Så då återstår regeringsombildning. Hur skulle en sån kunna se ut?

”Det är dags att acceptera verkligheten och sluta exkludera något riksdagsparti från samtal och förhandlingar”, skriver de tre. Släpp in SD, helt enkelt. De är långt ifrån först att framföra den åsikten på debatt- eller ledarplats i högermedia.

Skärmavbild 2015-06-12 kl. 11.10.59

Att det skulle handla om att Sverigedemokraterna har en så tilltalande näringspolitik tror nog ingen. Det låtsas inte heller de tre skribenterna, som ju effektivt undviker att ens nämna SD i artikeln. Snarare handlar det om att många inom borgerligheten vet att endast med SD:s hjälp kan de få mer borgerlig politik i Sverige.

Att det kommer till kostnaden av all värdighet som någonsin funnits är en detalj i sammanhanget.

”Det enda riksdagsparti som gynnas av att sju partier försöker låtsas som att det åttonde inte finns är SD”, skriver näringslivstopparna. Nä, men det enda parti som gynnas av att ni suktar så efter att samarbeta med dem är utan tvekan SD.

Sök på Politism.se