Stäng
november 16, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Johan Forsell (M) och hans parti vill att den som är sjuk ska få det sämre ställt. Foto: Claudio Bresciani/TT

När ni pratade identitetspolitik missade ni att Moderaterna vill göra sjuka fattigare

Det är lätt att missa vilka politiska förslag Moderaterna går fram med när hela fokuset är på signalspråk om ”identitetspolitik” och dåligt formulerade populistiska flörtar. Men de har faktiskt en del politik också, tro det eller ej.

I dag plockar de fram den gamla favoriten ur säcken. Gör så att den som är sjuk blir fattigare. Såhär skriver de själva på DN Debatt:

”Avtrappningen av sjukpenningen bör därför ske dag 90 i stället för dag 365 och ett ytterligare steg i avtrappningen om 70 procent av den sjukpenninggrundande inkomsten bör införas vid dag 365. En ny karensdag bör också införas vid övergången från sjuklön till sjukpenning, det vill säga vid dag 15. Samtidigt måste den bortre tidsgränsen återinföras i sjukförsäkringen och en regelbunden uppföljning av den försäkrades arbetsförmåga ske under hela sjukfallet.”

Kort sagt – tillbaka till den politik som gällde tidigare, och som gjorde sjuka fattiga utan att de blev friskare. Tillbaka till utförsäkringarna, som kastade ut svårt sjuka människor ur försäkringssystemen och som slog hårt mot de individer som behöver stöd – inte fattigdom – för att komma tillbaka. Det är häpnadsväckande att de inte lärt sig något sen sist.

Det är också viktigt att komma ihåg att högerns brutala hållning mot de sjuka inte fungerade. Sjuktalen sjönk redan från 2002.

”Trots kraftigt sjunkande sjuktal skärpte alliansregeringen reglerna 2008, med ett fruktansvärt högt mänskligt pris. Trots det sjönk sjuktalen bara lite mer efter reformen. Och bara fram till 2010. Då vände det uppåt.”

Vi ska aldrig tillbaka till utförsäkringspolitiken igen.

Sök på Politism.se