Stäng
augusti 10, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Vad händer på GP? Foto: Adam Ihse / TT

När högern tippar över

Den borgerliga opinionsbildingen har kantrat rejält. Det konstaterar Yonna Waltersson i en välformulerad ledare i Dagens Arena i dag.

Det är inte många dagar sedan Tomas Hemstad skrev på Politism om Göteborgs-Postens ledarsida, specifikt Marika Formgrens märkliga text som irrar sig ut i rätt läbbiga etnomasochistiska teorier.

Häromdagen redovisade V-politikern Daniel Bernmar också en kritik mot hur ledarsidan släppt intresset för staden de verkar i och ställt om till att främst skriva spekulativa och misstänkliggörande texter om flyktingar och EU-migranter.

I dag skriver kulturskribenten och författaren Elin Grelsson Almestad ett öppet avskedsbrev till Göteborgs-Posten. Där avslutar hon fem års samarbete eftersom hon har svårt att sälja sina texter till en tidning som utvecklas på det sätt GP gör:

”Normaliseringen sker i rasande takt på ledarsidorna. Det finns val som måste göras. Jag har full respekt och förståelse för de kollegor och frilansmedarbetare som stannar och försöker utgöra motröster i den mån som de kan, som fortsätter att försöka göra kvalificerad journalistik med de förutsättningar som finns. Jag befinner mig däremot i en sits där jag kan lämna resterna av det som en gång var Göteborgs-Posten.”

Det är en text som i de här tiderna är nödvändig att läsa, en text som tydligt tar ställning mot en utveckling vi alla ser men och som vi tycks ha förtvivlat svårt att få stopp på.

Sök på Politism.se