Stäng
oktober 16, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Flyktingar vid gränsen mellan Turkiet och EU. Foto: Emrah Gurel/AP/TT

När flyktingar skjuts ihjäl i EU

Det toppar inte de svenska nyhetssajterna, man får scrolla en bra bit, som om det vore en betydelselös parentes. Men faktum är att det är historiskt, på sämsta tänkbara sätt, det som skett.

Vi har nu ett läge där vi inte bara skickar tillbaka flyktingar till krigszoner, där vi låter dem dö på Medelhavet och där vi sätter upp taggtråd för att hindra dem från att ta sig fram. Vi har nu också ett läge där desperata flyktingar som kommer in i EU skjuts ihjäl av gränsvakter:

”En afghansk flykting sköts ihjäl av bulgarisk gränspolis efter att ha tagit sig in i landet från Turkiet.”

Mannen som dödades hade tillsammans med andra migranter tagit sig över gränsen in i Bulgarien, från Turkiet. När några av de 2 000 poliser, soldater och gränsvakter som bevakar gränsen grep migranterna uppstod tumult i vilket en kula träffade den afghanske flyktingen, som avled.

Är det så vi vill skriva historia? En union till vilken människor flyr för att det finns fred, trygghet och möjligheter – där de möts av eldgivning. Håller vi på att förvandla oss till den typen av plats man flyr ifrån, snarare än till? Man kanske inte ska ha en överdrivet negativ syn, utan hålla sig till det man vet?

Så vad vet vi? Jo, att när flyktingar som söker sig till trygghet i Europa skjuts ihjäl av gränsvakter blir det korta notiser, långt ner på nyhetssajterna. Så mycket vet vi.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se