Stäng
augusti 25, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S). Foto: Jonas Ekströmer/TT

När Fas 3 försvinner firar vi

Lika frustrerad som man varit över hur mjäkiga många av regeringens förslag är, lika glad blir man över att efter åtta år med alliansregering och ett extra år med alliansbudget möta den här typen av rubriker i kvällstidningarna:

Skärmavbild 2015-08-25 kl. 14.44.57

Som journalist och opinionsbildare – som skrivit om och följt utvecklingen inom detta absurda system i flera år – har längtan efter att något ska hända varit stor.

Äntligen händer det!

Men om man som journalist har sett fram emot det – hur mycket har då inte de långtidsarbetslösa som surrats fast i Fas 3-snaran väntat och längtat efter andra möjligheter än den borgerliga förvaringspolitiken.

Nu ska långtidsarbetslösa – i stället för en förnedrande tillvaro där man ofta utfört helt meningslösa sysslor åt Fas 3-profiterande specialföretag – få möjlighet att studera med lön eller ta extratjänster inom välfärden.

I maj slog antalet personer som fanns i fas 3 rekord, och det visade sig att 12 000 personer befunnit sig i denna åtgärd i åtta år(!). Medan regeringens och Vänsterpartiets lösning inte kommer att lösa alla problem för de långtidsarbetslösa eller leda till reguljära anställningar för allihop är det ändå så välkommet att det känns som en minirevolution på arbetsmarknaden.

Det händer något, det görs nya konstruktiva försök. Det satsas på människor.

Men som Martin Klepke på Arbetet påpekar krävs dock att också satsningarna på de reguljära jobben inom välfärden växer rejält, om problemen ska angripas på riktigt och på lång sikt.

Dagens besked är därför verkligen bara ett första steg. Men ett viktigt och befriande sådant.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se