Stäng
augusti 26, 2013
Margret Atladottir, redaktör
Foto: Charles Sykes/Scanpix

När det går över gränsen

Den stora snackisen såhär dagen efter MTV:s Video music awards är Miley Cyrus liveframträdande. Det kan inte ha undgått någon att den före detta Disney-stjärnan har en ny, tuff stil. Sommarens låtsläpp We can’t stop är strösslad med drogreferenser och videon till samma låt visar upp Miley i en hel del utstyrslar och poser som den konservative skulle kalla för “utmanande”.

Miley Cyrus har, utöver att ha skaffat sig en ny, tuff stil även börjat twerka. En dans sprungen ur hiphopscenen, som man inte är van att se vita popartister utföra. Det pågår en intressant diskussion apropå Mileys twerkande och kulturell appropriering. Vad som däremot hindrar diskussionen från att lyfta är det misogyna filtret majoriteten av kritiken passerar. Vi kan helt enkelt inte låta bli att gå över gränsen när det gäller unga kvinnliga artister. Något som börjar bli obehagligt och tröttsamt. Det pågår nämligen en helt separat ”diskussion” om Miley Cyrus, som enbart utgår ifrån gammalt hederligt kvinnohat och slutshaming. Ett exempel är Buzzfeeds artikel med rubriken ”The One Image Miley Cyrus Needs To See” och ingressen ”Where did we go wrong, Hannah Montana?” enbart innehållandes en bild från hennes liveframträdande där man har photoshopat in hennes pappa.

Faksimil från Buzzfeed.com

Faksimil från Buzzfeed.com

Omedelbart efter att Miley lanserat om sig från Disney-stjärna till mogen popartist gick hon från madonna till hora i allmänhetens ögon. En helt vanlig Instagram-bild alstrar tusentals kommentarer likt dessa:

mileytwitter

En stilla önskan: kan ni som tycker att Miley Cyrus är hur löjlig som helst och helt ute och cyklar, vare sig det gäller twerkande, val av kläder eller plumpa uttalanden, se er roll i det hela? Det måste absolut kunna gå att kritisera och raljera kring unga kvinnliga artister. Men det behöver inte vara på gränsen till misogynt. Det finns nämligen flera tusen andra som upprätthåller det hatet dagligen.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se