Stäng
maj 24, 2018
Politism, redaktion
Medicinen Naloxon tar bort ruset av heroin inom bara några minuter och kan rädda livet på den som tagit en överdos. Foto: Ola Torkelsson / TT

Naloxon räddar missbrukarliv – men det räcker inte

”Jag fick Narcan utskrivet första gången 2008 efter att ha utbildats i hur man använder det. Sedan dess har jag varit tvungen att administrera det två gånger.”

Jag pratar med min vän Jim som tidigare har jobbat på San Franciscos sprutbytesprogram och på en lokal klinik för sexarbetare.

Narcan, som också heter naloxon, är ett preparat som häver överdoser av opioider som heroin, fentanyl och morfin. WHO rekommenderar en bred distribution av naloxon, något som de menar skulle kunna rädda tusentals liv varje år.

I USA har bruket av opioider ökat sedan slutet av 1990-talet, en effekt som tros ha startat med överförskrivning av receptbelagda opioider som hydrokodon och oxikodon. Familjen Sackler, som genom Purdue Pharma innehar patentet på depåtabletten OxyContin, lanserade på 1990-talet sin opioid gentemot läkare, som säkrare och mer effektiv än andra morfinliknande preparat på marknaden. Följden blev att läkare skrev ut en farlig produkt oftare än tidigare, något som skapade beroenden, främst bland smärtpatienter. 20 år senare har hundratusentals amerikaner dött av överdoser, och opioid-epidemin beräknas skörda 115 liv om dagen. Mellan 1999 och 2013 ökade dödligheten för vita medelålders amerikaner från arbetarklassen med 22 procent, en ökning som tillskrivs just opioid-epidemin (i samklang med ökat alkoholmissbruk och högre självmordstal).

Att utbilda folk med närhet till opioidberoende i distributionen av naloxon, ingår i begreppet som brukar kallas skademinimering, som går ut på att möta högriskbeteenden med pragmatik, i tron att det är viktigare att rädda liv än att skydda principer.

När mediebolaget Vice den 7 maj anordnade debatt om Stockholms nattliv, skulle narkotikapolisen Annika Ljung ha medverkat. Men hon ställde in efter att, som det heter i pressmeddelandet ”en drogliberal grupp” uppmanat ”till demonstration i direkt anknytning till panelsamtalet”. Och vidare att det inte gick att garantera hennes säkerhet. Något som låter mycket märkligt, då ”drogliberala grupper” knappast rapporterats som något våldshot förut. När detta kommenteras i Södermalmsnytt klarnar bilden lite:
– Om vi säger ”kom hit och testa om ditt knark funkar” så underblåser vi narkotikabruket. Vi kan ta exemplet med sexuella övergrepp på barn. Det är som att vi skulle säga att det här är olagligt och farligt, men om du ändå måste genomföra det så ska du göra det på det här sättet så att du inte skadar barnen. Det tycker nog de flesta vore sjukt.

Det är ett bisarrt icke-argument. Byter man ut bäver mot kulspruta i en mening så får den såklart en annan innebörd. Att låta brukare testa sitt knark räddar liv, och om du är emot det så bör du stå för att du i samhällets intresse accepterar att drogbrukare dör av förgiftade produkter. För att statuera exempel eller för att principen är viktigare än enskilda människors liv.

Oxycontin-familjen Sackler lever gott på sitt bidrag till opioid-epidemin, och deras förmögenhet beräknas nu till över 14 miljarder dollar. Först i år meddelade Purdue Pharma att de skulle sluta marknadsföra OxyContin mot läkare. Samtidigt har fentanyl, en drog som är mellan 50 och 100 gånger starkare än heroin, fått fäste på gatumarknaden för opioider. Styrkan gör fentanyl svårare att dosera, och drygheten gör den populär bland langare.

Jim berättar att två av hans vänner har dött av överdoser sedan årets början. Jag frågar vad de hade gemensamt.
– Folk som missbrukar opioider har ont, fysiskt eller själsligt. Att slippa smärtan i att leva för ett tag är det som förenar brukarna.

Sedan fentanyl började breda ut sig bland opioidmissbrukare har substansen letat sig in i helt andra gatudroger som kokain, ecstasy, amfetamin och pirattillverkade drogklassade mediciner som xanax (xanor). Med teststrippar kan man relativt enkelt testa sina piller och pulver för förekomst och låta detta påverka om man väljer att ta drogen eller inte (och hur man doserar). Det är detta som Stockholmspolisen av någon barock anledning jämför med sexuella övergrepp på barn.

Jim tror på avkriminalisering för att minska dödligheten av opioidöverdoser.
– Folk måste våga ringa 911 när deras liv är i fara, utan rädsla för att bli arresterade.

För att hindra att folk hamnar i missbruk finns det enligt honom inga enkla lösningar.
– Dels måste det finnas tillgång till missbruksvård och ett samhälle som inte dömer runtomkring, men det handlar också om att bekämpa fattigdom, minska klassklyftor och upphäva strukturella förtryck.

Det är ett besvärligare svar än de hårda tag och kraftiga polisnypor som så ofta har varit filosofin både här i USA och i Sverige.

Även i Sverige är fentanyl ett ökande problem. De tre senaste åren rör det sig om 349 dödsfall kopplade till fentanyl med analoger.

I februari i år meddelade regeringen genom socialminister Annika Strandhäll (S) att Naloxon ska göras mer tillgängligt genom ett trestegsprogram. Det är ett beslut som kommer att rädda många liv.

Förhoppningsvis når även teststripparna till slut de brukare som behöver dem. Inget av detta kommer stoppa missbruket av opioider, men förhoppningsvis kan några av de liv som annars spills räddas.

Jag hoppas att vi alla är överens om att det skulle vara något positivt.

Tomas Hemstad.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se