Stäng
september 10, 2018
Eric Rosén, chefredaktör
So, Annie are you ok, are you ok Annie? Foto: Stina Stjernkvist/TT

Myten om att vi har ett valresultat

Vi vet ingenting. Nästan inget av de frågetecken som hopade sig förra veckan kan rätas ut till ett utropstecken efter söndagens val.

Det är dött lopp mellan blocken. Troligen har de rödgröna ett mandat mer än allianspartierna. Kanske. Det skulle innebära att de rödgröna är det större blocket, vilket gör en eventuell alliansregering helt beroende av Sverigedemokraterna. Men inte ens det är särskilt avgörande för framtiden. Om det blir helt lika i stället kommer SD:s stöd ändå vara avgörande för att en alliansregering ska kunna bildas med förhoppningen om att få igenom en statsbudget.

I varje läge där Sverigedemokraterna är missnöjda med politiken, missnöjda med sitt inflytande eller missnöjda med hur alliansen bemöter dem, kan de rösta på Socialdemokraternas budgetmotion och därmed fälla en sådan alliansregering.

Det påminner en del om det läge som har varit den senaste mandatperioden, med en mycket viktig skillnad.

SD har ju bara kunnat fälla de rödgröna om alliansen lägger helt gemensamma förslag. Vilket oppositionspartier sällan gör när det handlar om budgetarbetet. Om alliansen bildar regering utifrån nuvarande  läge räcker det att SD röstar på ett enda oppositionspartis budgetmotion, Socialdemokraternas, för att alliansbudgeten ska falla. Ett sådant scenario ger SD otroligt mycket större makt än de har i dag.

Om Liberalerna och Centerpartiet talade sanning under valrörelsen är ett sådant regeringsalternativ en omöjlighet.

Vad alliansen skulle behöva för att ta och behålla makten utan att bryta några av de löften de själva huggit i sten är två saker, i kombination:

1 . De måste vara största block.
2. De måste ha en uppgörelse av typen decemberöverenskommelsen.

I nuläget uppfylls inget av de kriterierna. De är mindre än de rödgröna och har själva rivit upp decemberöverenskommelsen med dunder och brak.

Så vad vet vi? Egentligen ingenting. Ingen uppenbar väg framåt. Inte ens ett valresultat.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se