Stäng
oktober 12, 2017
Zina Al-Dewany, redaktör
MUF: större inkomstskillnader i Sverige behövs Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX

MUF: Skillnaderna i inkomst måste bli större

I dag publicerades en debattartikel i Dagens Industri med följande budskap som kan sammanfattas såhär:

De rika har ett enormt försprång i den här världen, förmögenhetsskillnaderna i Sverige är i nivå med vissa diktaturer, vi måste vara garanten för social rörlighet, Sverige behöver bana väg för att strävsamhet och ansträngning ska leda till framgång – inte familjenamn eller bostadsadress.

Det är inte vi som skriver det här utan Moderata ungdomsförbundet, MUF. De vill bli ”klassresenärernas parti”. Är världen upp och ner, vill verkligen MUF att alla ska ha samma förutsättningar i samhället? Är de emot skillnaderna i förmögenhet? Har de rentav blivit socialister?

Nej, inte om vi läser vidare. Deras lösning på det de ser som utmaningarna i Sverige, framförallt invandringen, är samma gamla moderatblå förslag.

De vill införa marknadshyror. Det här är MUF helt övertygade om kommer öppna upp hyresmarknaden för fler. Problemet är att vi har bostadsbrist. När det är brist på bostäder som människor faktiskt har råd med så hjälper inte marknaden. Den driver bara upp alla hyror och har du inte råd så får du flytta.

De vill sänka lönerna. I dag kan människor med arbete bli utvisade på grund av olika och ibland vaga anledningar. Ibland är det facket som sätter stopp då löner som inte är avtalsenliga erbjuds, ibland är det krånglig byråkrati. Det är ett problem. Och här håller vi med. Men att acceptera lägre löner för vissa är inte en bra idé. För då får ni ett samhälle med ännu sämre ”social rörlighet”.

De vill ta bort skyddet för arbetare. Lagen om anställningsskydd, LAS, gör att man inte kan sparka människor som man vill. Det vill MUF ändra på.

Men det största problemet med MUF och deras moderparti är inte de politiska förslagen, det är deras människosyn. De drivs av en tro att det bara är din egen vilja och ansträngning som påverkar din framtid. De tror att stora inkomstskillnader måste accepteras i samhället. De tror att det är bra om människor sliter ut sig i i arbeten med ovärdiga löner. De tror att man blir frisk, bara för att försäkringskassan säger att man inte får vara sjuk längre. De tror att det är en slump att många arbetarbarn inte vidareutbildar sig. De tror att det är en slump att din klassbakgrund bestämmer din livslängd.

De ser inte att just de inkomstskillnaderna de vill ha, är det som skapat de största slitningarna i samhället. De ser inte att deras förslag kommer stärka de klasskillnader vi har i dag, och att de längst ner på klasstegen nästan alltid kommer vara invandrare. Eller så ser de precis allt det här, och ändå tycker att det är deras drömmars Sverige.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se