Stäng
februari 19, 2014
Eric Rosén, chefredaktör
Romson och Fridolin tänker rätt. Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX

MP:s förslag om skolan och skatten är spot on

I dag går Miljöpartiet ut på DN Debatt och kräver en liten skattehöjning för de som tjänar allra bäst. Pengarna behövs för att få in 10 000 nya medarbetare i skolan. Det är ett bra förslag från Miljöpartiet och det kostar otroligt lite för ganska få.
”För att finansiera denna investering i skolan så kommer vi föreslå att den statliga inkomstskatten höjs med tre procentenheter på den del av en månadsinkomst som överstiger 40.000 kronor. Det innebär att den som tjänar 45.000 i månaden får bidra med 150 kronor mer än i dag.” skriver MP-topparna Gustav Fridolin, Åsa Romson och Per Bolund.

150 spänn mer om du tjänar 45 000 är inget att tjafsa om. Du behöver inte de pengarna bättre än skolan. Inte en chans.

Så enkelt är det. Och du gynnas också av att skolan blir bättre för alla. Inte bara för dina barns skull utan för att ett samhälle där skolan är bättre för alla på alla plan. Det hela är mycket enkelt. Det är bara att applådera och ställa sig bakom. Bra Miljöpartiet.

En annan viktig sak i MP:s debattartikel är det enkla konstaterandet att ”skatternas nivå måste sättas i relation till behoven av investeringar och välfärd, och inte tvärtom.”

Det är i all sin enkelhet en utomordentlig sammanfattning av vad som saknas i högerpolitiken som förs i dag. Det är spot on. Skatternas nivå måste sättas i relation till behoven. Inte tvärtom. Behoven är i dag större än skattenivåerna. Där har vi utgångspunkten.

Sök på Politism.se