Stäng
juni 19, 2018
Zina Al-Dewany, redaktör

Mordhotade kvinnor ignoreras och dör

Den farligaste platsen för en kvinna är inte i hemmet, det är när hon försöker lämna det. I går rapporterade Sveriges Radio om att alla kvinnor som dödats i hemmet de senaste åren hade sökt hjälp: de hade varit i kontakt med myndigheter flera gånger. Zenitha berättar om hur hennes dotter blev mördad:

Hon skulle träffa sitt ex tillsammans med deras barn. De träffades i Socialtjänstens regi tillsammans med barnet, trots att man visste att pappan var både våldsam och missbrukade. Mötet slutade med att Zenithas dotter fick 32 knivhugg av exet och dog.

Våldet mot kvinnor beskrivs som en global epidemi, enligt Världsbanken. Även i höginkomstländer drabbas var tredje kvinna. Och var i världen en kvinna än mördas så är det i fyra fall av tio hennes egen man eller pojkvän som är skyldig.

”För tjugo år sedan fann man att våld är farligare än cancer för kvinnor mellan 15 och 44 år. Våldtäkt och våld i hemmet orsakade mer död och lidande än trafikolyckor, krig och malaria – tillsammans.”

Kvinnojourernas arbete i Sverige är livsviktigt för kvinnor som söker hjälp. I år har de fått förstärkt stöd från regeringen i form av 50 miljoner kronor. Det är viktigt, om än otillräckligt. Men om kvinnor ska överleva en relation eller inte ska egentligen inte behöva hänga på kvinnojourerna. Socialstyrelsen har undersökt alla dödsfall som gällt våld i hemmet från 2012 till 2017. Samtliga brottsoffer hade vid flera tillfällen varit i kontakt med minst två myndigheter – ofta kort innan sin egen död. Inte vid något tillfälle ställde de ansvariga frågor om våld.

Nu ska regeringen ge i uppdrag till fyra myndigheter att hitta nya sätt att samarbeta, just för att inte missa våldsutsatta kvinnor. Förhoppningsvis förändrar det något. Det är nämligen helt avgörande att samhället hittar och bygger ut sätt att nå de kvinnor som lever under ständigt hot. För det är en skam för Sverige att kvinnor som behöver hjälp ska behöva be samhället om räddning flera gånger, bara för att bli ignorerade och i värsta fall mördade.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se