Stäng
augusti 5, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Migrationsverket generaldirektör Anders Danielsson efterfrågar stabilitet och långsiktighet. Foto: Henrik Montgomery / TT

Möjligheten att göra stora vinster på asylboenden måste bort

Bert Karlsson är där och berikar sig, nästan mest av alla. Moderaten Sven Otto Littorin har gett sig in i branschen för att kapa åt sig några miljoner. De giriga direktörerna på Attendo är inne och roffar åt sig. Ökände Bertil Andersson skryter om hur lätt han profiterar på de som flyr. Det är bara några exempel och det finns åtskilligt fler.

Vi har skrivit om det här så många gånger och för varje gång vi skriver tycks de cyniska företagarna i branschen ha blivit mer cyniska. Det är människor som passar på att, genom att skära i kvalité, tillskansa sig skattebetalarnas – medborgarnas pengar – som övervinst när samhället rustar för att ta emot människor som flyr undan till exempel IS.

Vi skrev i februari och välkomnade att Morgan Johansson (S) gav statskontoret i uppdrag att utreda möjligheten att starta statligt ägda asylboenden, för att undkomma att vara helt i händerna på giriga asylföretagare. Statskontorets bedömning var dock att det inte skulle vara kostnadseffektivt. Kostnaden skulle bli 83-132 kronor per boendeplats och dygn, vilket ansågs vara för dyrt.

Men den som lyssnade på Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson i SVT:s Aktuellt i går hörde att man i dag betalar upp till 200 kronor per boendeplats och dygn. Dessutom hade statliga – eller kommunala – boenden inneburit ett åtagande som skänkt stabilitet och förutsägbarhet för Migrationsverket.
– Vi är hänvisade till den privata marknaden. Det är inget som jag och Migrationsverket önskar. Vi önskar stabilitet, långsiktighet, anläggningsboenden, lägenhetsboenden, säger Danielsson i Aktuellt.

I SVT i går såg vi också hur flera boenden med undermålig standard – där människor blir sjuka och får löss för att ägaren inte gör sitt jobb – samtidigt gör enorma vinster. Arena Hotel i Halmstad har till exempel sett sin vinst tiodubblas, samtidigt som de också lämnat tio miljoner kronor i koncernbidrag. Bert Karlsson har ökat sin vinst från 4 miljoner kronor 2013 till 23 miljoner kronor 2014. Liagården utanför Ullared har fått skarp kritik för undermåliga förhållanden men har ändå tagit sig råd att använda tio miljoner kronor, skattemedel, som avsatts för de asylsökande till en konferensanläggning, spa och vingård i ett annat bolag.

Morgan Johansson är fortsatt kritisk och säger att det är ”otillfredsställande” men presenterar inte en lösning.

Tänk så likt det är resten av diskussionen om vinst i välfärden. Alla förstår att det är åt helvete, alla fattar att vi blir blåsta på pengar av företagare som passar på att utnyttja ett dåligt system, men de politiska partierna förmår inte göra något åt saken. Borde vi inte kunna kräva mer av en rödgrön regering?

Sök på Politism.se