Stäng
oktober 3, 2017
Zina Al-Dewany, redaktör
Surrogatmödraskap – en industri som nu etablerat sig i Sverige. Foto: Kallestad, Gorm/ TT

Modern form av slaveri etablerar sig i Sverige

”En modern form av slaveri som blivit en internationell industri”. Så beskrivs surrogatmödraskap av företrädare för kvinnoorganisationer i Sverige. Europaparlamentet slår fast att det handlar om utnyttjande av kvinnors kroppar och reproduktiva organ. Men den internationella industrin har etablerat sig i Sverige.

Sveriges första surrogatförmedling, Tammuz nordic, hjälper svenskar som vill ha barn genom surrogatmödrar. Priset? Mellan 400 000 och 900 000 kronor för en kvinna i Ukraina eller USA som bär dina framtida barn. Detta samtidigt som regeringens utredare Eva Wendel Rosberg kom fram till att detta bör förbjudas i Sverige. Det går aldrig att garantera att kvinnor inte utnyttjas och skadas i processen, menar hon.

Ett lagförslag förbereds just nu i Sverige, medan en industri som omsätter miljontals dollars i sin handel med kvinnors kroppar, för det är vad det är, just nu etablerar sig i Sverige. Nu måste svenska politiker lyssna på alla experter och utredare som varnar för konsekvenserna, men också lära sig av de länder som aktivt förbjudit det. Det är dags att stänga dörren för det här sättet att skaffa barn, för den här moderna formen av slaveri.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se