Stäng
oktober 16, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Ulf Kristersson (M) borde ställas till svars när partiet vill förstöra asylrätten. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Moderatförslaget som borde väcka ramaskri

”Starkt stöd i M för en stramare migrationspolitik”, skriver DN”Moderaterna skärper migrationspolitik”, skriver Aftonbladet. Det är en korrekt beskrivning av vad som just beslutats på Moderaternas partistämma. Hur långtgående beslut partiet faktiskt fattat under Ulf Kristerssons första stämma som partiledare framgår dock inte, eftersom det bara nämns i förbifarten. I den näst sista meningen i Aftonbladets artikel står det att ”Moderaterna vill nu att Sverige på sikt ska verkar för att unionen ska ersätta dagens asylsystem med ett kvotsystem”.

Det här är ingen liten justering av migrationspolitiken, utan en helt ny syn på Genèvekonventionen, FN:s flyktingkonvention och FN:s allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna. Den senare motsatte sig bland annat Sovjetunionen och Saudiarabien när den antogs i FN:s generalförsamling, men i Sverige har vi alltid sett deklarationen om de mänskliga rättigheterna som ett oerhört viktigt dokument.

Den liberala tankesmedjan Fores slog larm och varnade på lördagen för hur vansinnigt Moderaternas förslag är och jämför det med om vi skulle börja rensa i andra mänskliga rättigheter och grundläggande förutsättningar. Man ska helt enkelt inte kunna ifrågasätta eller häva asylrätten helt godtyckligt och bara för att den för tillfället skaver:

”Vi avskaffar inte pressfriheten för att satirteckningar upprör en del. Vi avskaffar inte rösträtten för att många väljare röstar på ett parti som majoriteten i riksdagen avskyr. Vi avskaffar inte rätten till rättvis rättegång för att några skurkar kommer undan med saker där lagen eller bevisföringen inte riktigt räckte till. Asyl finns för att alla människor i världen ska veta att de har rätt att söka och erhålla skydd om de blir förföljda – oavsett om många andra blir förföljda samtidigt eller om det finns andra problem samtidigt.”

Det där är en viktig poäng.

Även om bland annat Miljöpartiet nu uttryckt sin oro över utvecklingen i Moderaterna – där man bestämt sig för att asylrätten ska kastas över bord – är det förvånansvärt tyst. Hade inte så många partier för tillfället haft ett intresse av att visa sig tuffa i migrationsfrågorna hade M-förslaget väckt ramaskri. Hade vi inte vant oss vid en debatt som bara beskriver flyktingarna som ett problem hade journalisternas frågor till Kristersson varit betydligt fler och mer kritiska när ett av Sveriges största partier vill montera ner grundläggande mänskliga rättigheter. Man kan föreställa sig hur frågorna hade låtit om Moderaterna med lika långtgående förslag ville förändra och luckra upp pressfriheten.

Man får alltså ge Moderaterna att de tar fram sitt förslag med rätt tajming. För det offentliga samtalet tycks just nu inte ens redo att ställa skarpa frågor om vad i helsicke de håller på med.

Sök på Politism.se