Stäng
december 10, 2015
Politism, redaktion
Ulf Kristersson (M). Foto: Fredrik Karlsson / TT

Moderaternas utpressning är smutsig — och farlig

Vansinnet fick ett slut. Riksdagens beslut om att slopa den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen sätter nämligen punkt för fem år med utförsäkringar av sjuka och arbetslösa.

Den rimliga reaktionen är lättnad — om du inte är moderat.

För trots åtta år som präglades av ökad arbetslöshet och växande klyftor är partiet fast beslutet att tvinga igenom ytterligare besparingar. När Ulf Kristersson, Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson, öppnar famnen för samarbete är det under förutsättningen att regeringen ”ska ändra åsikt”.

Som om det här aldrig hände. De 338 000 väljare som vände partiet ryggen tycks inte spela någon roll. Kristersson håller kniven mot regeringens strupe och har bestämt sig för att klättra upp i det borgerliga vakttornet och försöka skjuta ned allt som liknar progressiv politik.

Greppet är både ohederligt och destruktivt — men inte nytt. När partiet i oktober presenterade dess skuggbudget var flyktingarna ”gökungen som tränger undan annat ur välfärdsboet”. Villkoret för att komma överens om flyktingmottagandet var att regeringen sockrade med skatteavdrag på välklippta gräsmattor.

Den rödgröna regeringen hålls gisslan — cynismen är i full blom.

Moderaterna vill ställa flyktingarna mot samhällets svagaste. De vill dessutom tvinga de rödgröna att göra detsamma. Dessutom vill de säkerställa att de sjuka och arbetslösa fortsatt känner att hotet kvarstår: När som helst kan politiken fattiggöra dem.

Svaret på den borgerliga utpressningen måste vara en vänster — i bred bemärkelse — som slår hål på den borgerliga bubblan. Den spelplan som högern ritat upp kommer aldrig att gynna en solidarisk politik för ökad jämlikhet. Ingången är en annan, ideologin är en annan.

Att M än en gång står med lien vid den offentliga sektorns grindar säger mer om partiet än verkligheten. Det största hotet mot Sverige är och förblir samma borgerliga politik som trasade sönder den svenska välfärden under åtta års tid.

Daniel Mathisen.

Sök på Politism.se