Stäng
maj 2, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Noella Johansson/TT

Moderaternas ”nya” idé: Gör klassklyftorna större

På onsdag presenterar Moderaterna sin vårbudgetmotion. Det blir inga överraskningar, tvärtom är det vanlig gammelmoderat skåpmat som Anna Kinberg Batra ska försöka sälja till väljarna som ”ny”.

I en debattartikel DN Debatt meddelade partiet på måndagen att ”nya tider ställer nya krav på genomtänkta politiska reformer”. Ja, men det låter väl nytt? Nja.

Bland annat vill de införa ett krav på att den som får försörjningsstöd ska jobba med ”samhällsnyttiga arbetsinsatser”. Det är i praktiken en ny anställningsform med lägsta möjliga lön och utan rätt till semester, möjlighet att kvalificera sig till a-kassan och andra villkor som den som arbetar har rätt till. Det ”nya” är alltså något som kan liknas vid ett nytt fas 3, alliansens tidigare usla arbetsmarknadspolitik.

De vill inte heller att nyanlända får samma rätt till försörjningsstöd, assistansersättning, barnbidrag, föräldrapenning, bostadsbidrag och garantipension som andra. I stället ska man ”kvalificera sig” till dessa system. Vad innebär det i praktiken? Jo, i stället för att man tittar på människors behov och förutsättningar ska man föra en politik som gör fler fattiga. Något som kommer innebära mer utsatthet, mer segregation och fler problem.

Dessa förslag följer på tidigare idéer om att återinföra de brutala och ineffektiva utförsäkringarna av sjuka, förslaget om att införa ytterligare en karensdag och den ”nya” idén om ett sjätte jobbskatteavdrag.

Kort och gott lyder Moderaternas recept såhär: Öka klassklyftorna i samhället. Gör skillnaden större mellan de som har och de som inte har. Gör den som är sjuk eller arbetslös fattigare. Och sänk skatten för andra.

Det är precis samma idé som Moderaterna alltid har haft och den har inte fungerat någon enda gång. I stället har den gett oss ett segregerat, polariserat samhälle som inte håller ihop. Ett land där människor hamnar längre och längre ifrån varandra. Där klyftorna ökade snabbare än i något annat OECD-land samtidigt som arbetslösheten steg.

Det är precis det här som gjort att väljarna valt bort Moderaterna. Och den enda goda nyheten är att de lär göra det igen, så länge Anna Kinberg Batra inte förmår förnya politiken över huvud taget.

Sök på Politism.se