Stäng
februari 5, 2018
Zina Al-Dewany, redaktör
Svenskt Näringsliv kommer jubla om Elisabeth Sventesson(M) blir finansminister. Foto: Christine Olsson/TT

Moderaterna vill göra det lättare att sparka dig

Anställningstrygghet är till för att chefen eller arbetsgivaren inte ska få all makt över dig. Om du engagerar dig fackligt, protesterar mot dåliga villkor eller höjer rösten mot sexuella trakasserier, ska du inte vara rädd att förlora jobbet. Det vill Moderaterna ändra på.

Elisabeth Svantessom (M) är tänkt som finansminister om Moderaterna får bilda regering i höst. Hon vill lagstifta om lägre ingångslöner, ändra turordningsreglerna och ”reformera” lagen om anställningsskydd. Hon vill helt enkelt ge mer makt till arbetsgivaren, och mindre makt till arbetaren. Ni kan ju gissa vilka som jublar:
– Det är ingen hemlighet att näringslivet i regel lutar mer åt höger än vänster, säger Johan Andersson, vd på Mellby gård till Dagens Industri.

– Det skulle bli lättare att andas som företagare, säger Antonia Ax:son Johnson till samma reporter, och lägger till att förslaget om vinstbegränsning i välfärdssektorn har ”skakat om näringslivet”.

Carola Lemne, vd på Svenskt Näringsliv, vill ha lägre skatter. Hon menar att marginalskatten verkligen ”skadar svensk ekonomi”. Günther Mårder, vd för Företagarna, anser att det är dags för alliansen att ”bryta kontaktförbudet med SD”.

Men vad säger de som representerar miljontals arbetare och tjänstemän, där även moderata väljare ingår? LO reagerade förstås starkt mot detta, men även partipolitiskt obundna TCO protesterade. På DN Debatt skriver TCO:s ordförande Eva Nordmark följande:

”Medlemsförbunden i TCO är partipolitiskt obundna. Vårt motstånd mot att försvaga anställningsskyddet bottnar inte i en önskan om ideologisk konflikt utan i den kunskap vi har om vilka konsekvenser det skulle få för våra medlemmars trygghet och möjligheter till utveckling.”

Man kan inte komma ifrån att det är ideologi det handlar om för Moderaterna, en ideologi och politik som Svenskt Näringsliv alltid försökt pracka på partiet. Fredrik Reinfeldts ”nya moderater” förstod att även hans väljare skulle drabbas av för hårda ingrepp i anställningsskyddet. Något som Kristersson inte verkar inse eller ta hänsyn till. Eller så nöjer han sig med en enda fanclub: Svenskt Näringsliv.

Sök på Politism.se