Stäng
augusti 16, 2018
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Moderaterna valde helt fel strategi – går mot katastrofval

På torsdagsmorgonen publicerade SVT en ny opinionsmätning från Novus. Den visar att Moderaterna har valt helt fel valstrategi.

Enligt mätningen skulle Moderaterna får 18,1 procent av rösterna om det vore val i dag. På Pollofpolls.se, som väger samman alla viktiga opinionsmätningar, ligger Moderaternas stöd marginellt högre, där har de ett stöd på 19 procent.

Sedan slutet på januari har partiet sakta men säkert tappat väljare.

Så sent som 2010 hade M 30 procent av rösterna. I valet 2014 fick Moderaterna strax över 23 procent av rösterna. Ett uselt val för M, som ledde till maktskifte och partiledaren Fredrik Reinfeldts omedelbara avgång. Men i nuläget framstår även resultatet från 2014 som en fåfäng dröm.

I sin iver att stoppa väljarströmningarna till Sverigedemokraterna har M valt att fokusera stenhårt på invandringsfrågan. Om man bortser från partiledaren Ulf Kristersson, som har några strängar till på sin lyra, är det i princip det enda företrädarna pratar om.

Anförda av riksdagsledamöter som Hanif Bali, Lars Beckman och Jan Ericsson profilerar de sig stenhårt online som ett parti som är ”nästan SD – men inte riktigt”. Det gäller såväl tonläge och sakpolitik som närheten till konspiratoriska resonemang. Väljarna tycks dock inte dra slutsatsen att en röst på Moderaterna är det rationella valet för den som delar invandringsfixeringen.

Läser man kommentarerna på till exempel Hanif Balis facebooksida – som har stor spridning och extremt många interaktioner – får man känslan av att han mobiliserar SD-väljare snarare än vinner över dem till M. Det har sett likadant ut länge, och har noterats av många som följer honom.

Troligen kommer också en moderat eftervalsanalys att konstatera att migrationsfixeringen och strategin ”nästan SD – men inte riktigt” var feltänkt. Redan nu suckar nog strategerna tungt när de tar del av hur väljarnas förtroende för partiets politik ser ut. Trots att M pratar så enormt mycket om invandring, trots att tonläget är så ”tufft” och ”hårt”, trots att de förändrat sin politik på området, så är väljarnas förtroende för Moderaternas politik när det kommer till invandring och integration chockerande lågt.

I en undersökning som presenterades för precis en vecka sedan redovisas förtroendet för de olika partierna på olika politikområden. När det kommer till invandring och integration är det bara 9 procent (!) som tycker att Moderaterna har den bästa politiken. Det är inte ens hälften av de väljare som, efter Moderaternas enorma opinionstapp under det senaste decenniet, fortfarande kan tänka sig att rösta på M. Det placerar dem långt efter Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna – men också bakom Vänsterpartiet.

Knappast den utväxling Moderaterna tänkte sig när de bestämde sig för att göra migrationsfrågorna till sitt huvudsakliga fokus.

Det finns en gammal sanning om politik, som upprepats till leda. När ett partis absoluta hjärtefråga ställs i centrum för den politiska debatten gynnas det partiet. Det är en självklarhet. Moderaterna har valt att helt förtränga den insikten. Och det har gett dem en anmärkningsvärt dålig valrörelse.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se