Stäng
februari 3, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Anna Kinberg Batra (M) och Jimmie Åkesson (SD). Foto: Fredrik Sandberg/TT

Moderaterna kampanjar för att normalisera Sverigedemokraterna

I en intervju i ETC sa näringslivsprofilen Marcus Storch på torsdagen att Moderaterna i nuläget ”inte är ett parti man kan rösta på”. Orsaken är Moderaternas utsträckta hand till Sverigedemokraterna, där de nu öppnat för samtal och samarbete med det rasistiska partiet.
– Partiprogrammet är inte humanistiskt och partiets rötter är otrevliga, konstaterar Storch.

Han har också tidigare protesterat när näringslivet började umgås med Sverigedemokraterna i sitt arbete för att få SD att tycka som Svenskt Näringsliv i frågan om vinst i välfärden. En uppfattning som då delades av Leif Johansson, ordförande för Ericsson och Astra Zeneca.

Den här typen av markeringar gör läget jobbigare för de redan krisande Anna Kinberg Batra. Det hindrar dock inte att Moderaterna håller fast vid sin nya linje. Vad de i stället försöker göra är att normalisera partiet ytterligare. En process där Moderaterna den senaste tiden blivit en aktiv part för att polera upp Sverigedemokraternas mörka historia.

Ett av de tydligaste exempel vi ser på detta är hur moderater numera inte talar om hur det faktiskt ligger till: Att Sverigedemokraterna har fascistiska och nazistiska rötter och grundades av bland annat Gustaf Ekström som tidigare var en del i Hitlers Waffen-SS, de nazistiska säkerhetsstyrkorna i Tyskland. Ekström satt i SD:s partistyrelse fram till sin död 1995.

I stället för klarspråk i frågan har hela partiet Moderaterna sedan i mitten på januari ändrat språkbruk. Sverigedemokraterna ska nu konsekvent kallas för ”ett parti med auktoritära rötter”. Plötsligt är det så man uttrycker sig, i ett försök att tona ner nazismen och rasismen inom Sverigedemokraterna.

Det börjar dyka upp överallt. Några exempel:

  • I en debattartikel i Aftonbladet av partiledaren Anna Kinberg Batra den 20 januari.
  • I en debattartikel i Borås tidning av moderata riksdagsledamöterna Jan Ericsson och Cecilie Tenfjord-Toftby den 24 januari.
  • I två debattartiklar av riksdagsledamoten Mats Green – i Värnamo Nyheter den 23 januari och i Jönköpings-Posten den 26 januari.
  • I en debattartikel i Norrbottens-Kuriren den 25 januari, i Norrländska Socialdemokraten den 27 januari och i Piteå-Tidningen den 31 januari, samtliga av riksdagsledamoten Krister Hammarbergh.
  • I en debattartikel i Norrköpings Tidningar den 31 januari, av riksdagsledamoten Andreas Norlén.
  • I en debattartikel i Folkbladet den 25 januari av riksdagsledamoten Edward Riedl.
  • I en debattartikel i Expressen den 31 januari av riksdagsledamoten Lars Hjälmered.
  • Och i en debattartikel i Arbetarbladet  den 24 januari samt i Ljusnan den 30 januari, författade av partisekreterare Tomas Tobé.

Det är alldeles tydligt att det här är en uttalad och gemensam strategi. Beskrivningen är helt ny från Moderaterna och börjar plötsligt användas omedelbart efter att man bestämt sig för att öppna dörren för Sverigedemokraterna.

Moderaterna har därmed valt att aktivt bli en kraft som tvättar SD:s smutsiga byk och ser till att de beskrivs förskönande. Med det moderata politiska kapitalet som verktyg görs alltså just nu ett intensivt pr-arbete för Sverigedemokraternas räkning. Hur man nu kan göra det och fortfarande se sig själv i spegeln.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se