Stäng
juni 26, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Den thailändska militären sätts in mot en mindre grupp demonstranter på ett konst- och kulturcenter i Bangkok. Samma militär som Sverige lär fortsätta förse med krigsmateriel. Foto: Sakchai Lalit/AP/TT

Misslyckad KEX-utredning klarade inte sitt uppdrag

Det blir möjligen lite bättre än befarat – men ändå betydligt sämre än man hade hoppats.

Så kan läget sammanfattas när skärpta regler för vapenexporten – och vapenhandeln med diktaturer – föreslås av den så kallade KEX-utredningen, som presenteras under fredagsförmiddagen.

Vi var många som var glada när avtalet med Saudiarabien sades upp, och som då satte vårt hopp till att KEX-utredningen skulle ta frågan ett steg till. I början på maj fick vi dock indikationer på att utredningen skulle landa i alldeles för klena formuleringar. På Politism skrev jag då:

”Skrivningen ser ut att bli vag och därmed ge utrymme för fortsatt försäljning till länder som kränker mänskliga rättigheter, inte accepterar fria val eller yttrandefrihet och som begår våld på den egna befolkningen.”

När sex av partierna som suttit med i KEX-utredningen nu skriver på Dagens Industris debattsida försöker de falskeligen sälja just dessa vaga formuleringar som skarpa:

”Ett demokratikriterium föreslås införas vid tillståndsgivningen. Inget annat land har i dag ett demokratikriterium i sitt regelverk. Därmed lyfts de mottagande staternas demokratiska status tydligare fram som ett centralt villkor.”

Det låter ju bra.

Sverige har redan ett generellt exportförbud av vapen. Men undantag ges ändå i vissa fall. Nu ska vi dessutom kräva att de vi langar kanonerna till är demokratier. Men även här finns alltså stort utrymme för undantag. Så snart man tycker sig hitta möjlighet att sälja till diktaturer med motiveringen att man vägt utrikespolitiska skäl mot säkerhets- och försvarspolitiska så går det utmärkt att fortsätta handla krigsmateriel oavsett statsskick och repressivitet i det landet som vill shoppa. Som Lars Ohly, som varit del av utredningen, uttrycker det:

Så trots att det Socialdemokratiska partiet (ej att förväxla med sossarna som regeringsparti, i detta fall), Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna samtliga vill omöjliggöra vapenexport till diktaturer har den utredning de sitter i tillsammans kommit fram till att fortsätta hålla öppet för krigsmaterielexport till diktaturer.

Det är, trots att utredningen också föreslår en del bra saker, som helhet ett stort misslyckande.

Sök på Politism.se