Stäng
mars 19, 2015
Mohammed Ryback, bloggare
Tokyo. Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX

Minstrel shows och miss universum i homogent Japan

Förra året fick jag äntligen fick göra en av mina drömresor, att åka till Tokyo i Japan.

Sedan jag var liten har jag alltid varit intresserad av japansk kultur, och det var tack vare min morbror som kom in i asiatisk kultur genom Wu-Tang-skivor. Intresset utvecklades till intresse för anime, mangafilmer och böcker om samurajer och mäktiga klaner.

Japan är är ett av få länder i världen som fortfarande är väldigt homogent, och för mig som är uppvuxen i ett ”mångkulturellt” samhälle gjorde det att jag funderade mycket över hur det påverkar diskussioner om till exempel rasism eller kulturell appropriering.

När det inte finns några ”andra kulturer” att referera till gör man lite som man vill. Homogeniteten isolerar och gör att man blir lite ”kulturellt okänslig”. Därför var det inte ovanligt att se blackface-dockor runt om i Tokyo, och de japaner som intresserat sig för till exempel ”svart kultur” går extra långt. Vi besökte bland annat en hiphopklubb i Tokyo och där såg vi vissa som verkligen uppslukades av blackfacegrejen. Det var inga konstigheter att man solade extra mycket och fixade afroperm för att visa att man håller på med och gillar svart kultur i Japan. Jag tror inte heller att det var illa menat eller rasistiskt tänkt, men helt klart ”okänsligt”.

En vit person som verkligen ”lever”  svart kultur kallas ofta för ”wigga”, och den skillnaden märks också. Den motreaktion som gör att en vit person får tänka om och tänka efter lite saknades i Japan, tyckte jag. Det finns till exempel en japansk doo-wop-grupp som går under namnet Rats & Star. Deras show är vad resten av världen skulle kalla för  en ”minstrel show” och bandmedlemmarna har blackface-ansikten och sjunger doo-wop.

Men även i Japan kan det bli reaktioner och det var nice att läsa att det kom ett upprop emot att Rats & Star skulle uppträda i en japansk tv-show. Över 4 000 personer hade skrivit under och tv-bolaget blev rädda att om de sände uppträdandet så kunde det bli en internationell nyhet om japanska ”minstrel shows”. Så de bestämde i sista minuten för att redigera bort det.

Det blev dock inga nyheter om det i Japan, men det är ändå en liten seger för de icke-japaner som bor där.

En annan nyhet uppmärksammades däremot, och det var att den japanska vinnare som ska representera landet i skönhetstävlingen Miss Universe är en halvsvart japansk kvinna som heter Ariana Miyamoto.

Japan Times valde att uppmärksamma dessa både olika händelser i en och samma artikel med hopp om att skapa diskussion om rasism i Japan, för att visa att dessa olika fall är symboler för utveckling i ett annars väldigt homogent land.

Slow motion is better then no motion, som man säger.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se