Stäng
juni 16, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Marcus Ericsson/TT

Minderåriga flyktingpojkar sexuellt utnyttjade på asylboende

Att vara på flykt är att vara utlämnad och utsatt. Och att komma till Sverige och söka asyl är att sätta sig i beroendeställning. Är man samtidigt inte ens myndig är man i en särskilt utsatt situation. Att detta utnyttjas har vi sett flera exempel på det senaste året, och det som Eskilstuna-Kuriren i dag rapporterar om är ett av de värre fall som avslöjats i Sverige.

En chef för ett asylboende i Mellansverige har krävt att minst två minderåriga flyktingpojkar har sex med henne. Om de valde att inte lyda skulle hon ringa Migrationsverket och få dem utvisade.

De två ensamkommande barnen uppger för Eskilstuna-Kuriren att de tvingats ha sex med asylboendets chef fyra eller fem gånger. Samlagen har också filmats. När de försökt berätta om vad som hänt har såväl polis som socialtjänst varit ointresserad.

”De är oerhört generade av att berätta om händelserna. Att ha samlag utanför äktenskapet i hemlandet Afghanistan är en synd och förenat med livsfara, berättar de.
– Om de skulle få veta det här i vårt hemland Afghanistan skulle vi bli stenade till döds, säger Omid och Tariq.

Pojkarna har plågats svårt av det som har hänt. Omid berättar också att han blivit deprimerad efteråt.”

Kvinnan i fråga hävdar att pojkarna ljuger, att det inte är hon på filmen och att det kan vara en konspiration där konkurrerande företag som driver asylboenden kan vara intresserade av att smutskasta henne. Polisutredningen visar förhoppningsvis hur det ligger till.

Att flyktingar utnyttjas i Sverige, av just de som fått förtroendet att ta ansvar för dem i det svenska systemet, är alltid en skandal. Att minderåriga flyktingar utnyttjas sexuellt av personer de står i absolut beroendeställning till är en total katastrof.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se