Stäng
januari 23, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Claudio Bresciani / TT

Miljön är en vänsterfråga, Fridolin

– Man har flyttat miljöfrågan från politiken. Den har gjorts till något som ska lösas mellan världsledare som flyger till spännande städer, eller som ditt privata problem som du ska lösa när du går och handlar.

Orden är Gustav Fridolins (MP) i en intressant intervju i ETC och det är i all sin enkelhet en mycket träffande nulägesbeskrivning. Klimatfrågan har blivit just detta. Ett återkommande presidentevent där viktiga gubbar nattmanglar och kommer ut med välmenande men till intet förpliktigande formuleringar. Därför måste klimatfrågan återpolitiseras. Således helt rätt från Miljöpartiets språkrör. Men intervju fortsätter och då börjar det bli problematiskt.
– Om miljö blir till en vänsterfråga, om borgerliga företrädare lyckas avfärda miljöinsatser som krav från en slags yttervänster, då har vi förlorat miljökampen.

Där tappar Fridolin mig, men plötsligt förstår jag varför han återkommande talar om att miljöfrågan ungefär som drottning Silvia förhåller sig till världsproblemen. ”Tänk på baaaaarnen” brukar det låta, både från drottningen och från språkröret.

Men klimatfrågan ÄR en vänsterfråga. Att klimatfrågan flyttats från politiken, att den blivit till något för världsledare i spännande städer, att den blivit ett privatkonsumtionsproblem, det ÄR högerpolitiken i klimatdebatten.

Därför måste klimatfrågan bedrivas som en vänsterfråga. Annars landar man i ”informerade val vid frysdisken och i vitvarubutiken”, förhoppningar om en koldioxiddödaruppfinning som plötsligt löser alla problem i ett slag, eller acceptans inför planetens förstörelse – de allra rikaste är ju de enda som kommer att klara klimatförändringarna med bibehållen livskvalité.

När man inte gör klimatfrågan till en konfliktfråga med högerpolitiken som motståndare är risken också att den hamnar i total medieskugga.

Och när nödvändiga lösningar obönhörligen kommer att begränsa kapitalets och storföretagens möjligheter till fri handel och fri marknad utan klimathänsyn, när nödvändiga lösningar kommer att kräva kraftiga regleringar, då är klimatfrågan per definition en vänsterfråga. Så enkelt är det.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se