Stäng
januari 11, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Olof Stenhammar. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Miljardärerna kämpar för vinst i välfärden

I Sverige vill en bred majoritet få bort vinstintresse och vinstutdelningar ur välfärden. Det visar de undersökningar som gjorts, och det har gjort de borgerliga partierna nervösa. Därför säger de inte så mycket i frågan, om de inte tvingas till det. De vill gömma sig, glömma bort frågan och hoppas att den försvinner.

Från näringslivets håll hör man desto mer. Det är utspel nästan dagligen om hur synd det är om de stora koncernerna – som ser chansen att tjäna stora pengar glida dem ur händerna. Men till skillnad från politikerna på högerkanten är de inte lika skickliga på att formulera sig med försiktighet.

Ett lustigt exempel på det är Dagens Industris ledarsida. I slutet på november blev de förbannade på Anna Kinberg Batra (M), för att hon inte vågade tala klarspråk om vad välfärdsdebatten borde handla om. Tobias Wikström skrev:

”Inte en enda gång tog Anna Kinberg Batra på sig ansvaret att svara på huvudfrågan – varför den som investerar i ett företag måste få en avkastning, en ersättning för sitt risktagande.”

Precis. För huvudfrågan när vi pratar om välfärd – och de många miljarder som varje år blir till vinster i riskkapitalister och andra privata företag inom välfärden – är enligt dessa att företag måste få avkastning. Inte verksamhetens innehåll, inte vård efter behov, inte mer personal i skolan, inte de privata friskolornas farliga betygsinflation. Nej då. Huvudfrågan är att investerarna ska tjäna pengar. Inget annat.

Samma resonemang återkom häromdagen, när finansmannen och miljardären Olof Stenhammar gick ut i samma tidning och röt ifrån. Riskkapitalisterna i välfärden måste få göra hur stora vinster som helst, menade han. Motiveringen lydde:

”Grunden för vårt välstånd är de värden som näringslivet genererar, bland annat genom att gå med vinst.”

Naturligtvis! Inte arbete. Inte lärarna, kuratorerna, undersköterskorna och hemtjänstpersonalen. Inte elevernas insatser. Inte skattepengarna som tar precis hela notan.

Nej, det är näringslivet som via sina vinster genererar detta, har de fått för sig.

Man kan, med Stenhammars resonemang, tänka sig att det kanske var Academedia som liksom uppfann grundskolan, eller Attendo som kom på att medborgarna har rätt till vård. Som om samhället inte finns, bara affärer och finansmän som handlar med varandra.

Nåja. Man får vara glad att det är näringslivslobbyn som för debatten om vinst i välfärden för högerns räkning. För med de här motståndarna kan vi inte förlora.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se