Stäng
april 14, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Mehmet Kaplan. Foto: Erika Nekham / TT

Middag med fascister

Grå vargarna är en synnerligen obehaglig fascistisk och nationalistisk organisation som historiskt ligger bakom en lång rad mord och som riktar sina attacker främst mot kurder, armenier och vänstersympatisörer.

När deras ordförande i Sverige, Ilhan Senturk, åt middag med företagarföreningen TÜMSIAD fanns – förutom Barbaros Leylani (som nyss stod och vrålade efter ”blod” på Sergels Torg) – bostadsminister Mehmet Kaplan (MP).

Att Kaplan träffar obehagliga personer betyder förstås inte att han sympatiserar med dem eller ens är överseende med deras dårerier. Däremot är avsaknaden av tydlighet när han får frågor om detta anmärkningsvärd. Kaplans pressekreterare avfärdar frågorna med att det är ”låg journalistik” och tycker att det är ”sjukt” att journalister frågar om detta.

Det är en häpnadsväckande inställning.

Tvärtom är det en självklarhet att frågorna ställs — och på precis samma sätt som det är relevant att fråga till exempel sverigedemokrater när de umgås med högerextremister och fascister är det relevant att fråga miljöpartister samma sak. Det är nog en bra tumregel: Den som äter middag med organiserade fascister kan räkna med att frågan ”varför då?” dyker upp.

Kaplan kan nu behöva beskriva sin syn på Grå vargarna. Det borde inte vara svårt att ge ett rakt och tydligt svar.

UPPDATERING: Kaplan har nu gjort ett uttalande på Miljöpartiets hemsida som är just tydligt och rakt:

”– Barbaros Leylanis uppmärksammade hat- och våldsretorik är fruktansvärd. Jag har inget samröre med Leylani eller organisationen Grå vargarna överhuvudtaget. Jag och Miljöpartiet tar alltid fullt avstånd från alla typer av högerextrema organisationer och yttringar. Det är bra att Leylani har lämnat alla sina uppdrag i Turkiska riksförbundet.”

Bra.

Sök på Politism.se