Stäng
november 25, 2014
Eric Rosén, chefredaktör

Michael Brown får ingen upprättelse

Polisen Darren Wilson sköt ihjäl Michael Brown med sex skott den 9 augusti i år. Enligt vittnen höll Brown händerna över huvudet när han dödades.

I natt kom beskedet att Wilson inte åtalas, och de kravaller och upplopp som skakade staden – och flera andra delar av USA – bröt genast ut på nytt. Det är inte svårt att begripa. Den brutala dödskjutningen av en svart man i en till stora delar svart stad – där vita enbart är överrepresenterade inom polisväsende och myndigheter – följde på ett antal andra lika skandalösa händelser. Politisms Mohammed Ryback har tidigare skrivit om hur kameror på poliserna kanske hade kunnat skydda Michael Brown och andra. Att svarta män skjuts till döds av polisen, på oklara eller uppenbart orimliga grunder, är inte särskilt ovanligt. Det är nära nog vardag.

Men Darren Wilson åtalas alltså inte och ett stort antal invånare i Ferguson har sedan beskedet kom protesterat mot beslutet bara för att mötas av ytterligare brutalitet och framryckningar. På twitter läser man om hur tårgas skjutits in i folksamlingar där små barn finns med och om hur människor som genomför fredliga protester grips av hårdhänt polis.

Sympatiprotester pågår också i New York, Chicago och utanför Vita huset i Washington D.C. Ofta under parollen ”black lives matter”. Ett påstående som allt för få just nu upplever att polisen tar på lika stort allvar.

 

Sök på Politism.se