Stäng
januari 13, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Metropol Palais på Sveavägen i Stockholm. Foto: Maja Suslin/TT

Medlemmarnas förtroende för Kommunal skadas

Kommunal har problem.

Och det handlar inte främst om det piniga i att Tony Irving varit naken på en krog som ägs av ett av Kommunals bolag. Det handlar om helt andra delar av Aftonbladets granskning av Sveriges största fackförbund.

Det avgörande problemet är att de har agerat på ett sätt som blir svårt att motivera för medlemmarna. Visst kan man bedriva verksamhet som kursgårdar, restauranger och en hel massa annat för att stärka den fackliga verksamheten. Det är inte kontroversiellt i dagens totalmarknadifierade samhälle.

Men när det kostar en väldig massa pengar och medlemmarna känner att detta är verksamheter de inte direkt associerar med Kommunal – då är det klart det skadar relationen mellan förbund och medlem.

När kassören Anders Bergström och ordföranden Annelie Nordström vid tillfällen bott på förbundets ö utan att behöva betala frågar sig medlemmarna ”varför?”.

Kommunal medger att de gjort fel, ber om ursäkt och lovar att det inte ska hända igen. Men den som läser tråden på förbundets facebooksida ser att de har en del kvar att göra, för att uttrycka sig milt. För det är här Aftonbladets avslöjande bränner till ordentligt. Det är här man ser att människor känner sig svikna. Människor som är helt beroende av Kommunal för att få bättre löner och bättre villkor.

Den relationen måste Kommunal genast börja reparera.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se